Voeding in relatie tot stress en angst

Beïnvloed je stressniveau met voeding.

Voeding en stress kun je zien als communicerende vaten: stress leidt tot een slechtere spijsvertering, waardoor je voedingsstoffen slechter opneemt, wat je uiteindelijk weer vatbaarder maakt voor “nieuwe" stress. Omgekeerd kan “goede”, evenwichtige voeding leiden tot een betere spijsvertering, waardoor je voedingsstoffen beter opneemt en je minder vatbaar bent voor “nieuwe" stress.

Het aminozuur tryptofaan is (onder andere) enorm waardevol als het gaat om vermindering van stress en daaraan gerelateerde angstklachten te verminderen.

Ons brein maakt serotonine aan uit tryptofaan. Dit is een essentieel aminozuur, essentieel betekent dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken, maar dit van nature voorkomt in voeding. Het is dus nodig dat je voldoende van deze voeding binnen krijgt. Voedingsmiddelen waar tryptofaan in zit zijn o.a. bananen, chocolade, aardbeien, vlees, vis en groenten. Bij een tekort aan tryptofaan kan het zeer nuttig zijn om een supplement hiervan dagelijks in te nemen.

Tryptofaan kan door serotonine ook worden omgezet in melatonine. Melatonine draagt bij aan een goede nachtrust, wat noodzakelijk is voor een goede balans qua dag en nacht ritme. Essentieel voor een goede/positieve gemoedstoestand.

Omega 3 is een andere voedingsstof die een positieve invloed heeft op stress en angst reductie. Dit komt doordat de omega 3 vetzuren zorgen voor een verminderde afgifte van het stresshormoon cortisol. Een minder hoog cortisol niveau kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel en dus tot minder trek in suiker en/of vetrijke voedingsmiddelen. Omega 3 komt o.a. voor in vette vis zoals zalm, maar ook in diverse soorten olie.

Als derde voedingsstof wil ik het mineraal magnesium benoemen. Magnesium zorgt voor een juiste activiteit van ons sympathische zenuwstelsel en heeft daarmee een rustgevende werking. Meer stress zorgt voor een hoger magnesiumverbruik en dat leidt weer voor een grotere gevoeligheid voor stress. Kortom een vicieuze cirkel.

Door middel van gebruik van de “juiste” voeding kun je deze vicieuze cirkel “doorbreken”. Magnesium zit o.a. in groene bladgroenten zoals spinazie, maar ook in peulvruchten en chocolade. Ook een supplement van magnesium kan helpen om voldoende magnesium in te nemen.

Als laatste wil ik de voedingsstof GABA benoemen. GABA is een neurotransmitter én een aminozuur. Deze stof helpt om je brein in balans te brengen, met name in een stressvolle periode. Je kunt je hersenen ondersteunen om meer GABA uit je voeding te halen. GABA-rijke voedingsmiddelen zijn (wederom) groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, maar het zit ook in peulvruchten, noten en eieren. Daarnaast is GABA tevens als supplement beschikbaar.

Naast bovengenoemde voedingsstoffen zijn er uiteraard nog veel meer voedingsstoffen die helpen tegen stress en angst. Wat je wellicht opgevallen is, is dat bovenstaande voedingsstoffen veelal in dezelfde “soort” voeding zit.

Voeding zoals groene bladgroenten, eieren, vette vis, peulvruchten en noten zijn dan ook echte aanraders als het gaat om de vermindering van stress en angst in je dagelijks leven. Als extra heb ik voor jullie een recept wat je zou kunnen uitproberen waardoor je dus letterlijk de zorgen van je af eet, en daarnaast ideaal is als je zin hebt in een “gezonde snack”.

Noortje van den Boom

Noortje van den Boom is arts en schrijft maandelijks artikelen voor FitGirl. Lees meer over haar achtergrond en haar relatie tot gezonde voeding op https://fitgirl.nl/over-fitgir...