Hoe werken vetcellen?

Over aankomen en afvallen is tegenwoordig op iedere health blog wel iets te lezen. Maar wat weet jij eigenlijk van vetcellen? Wat is de belangrijkste functie en hoe werken die vetcellen precies?

Vetweefsel

Vetweefsel bestaat uit wit vetweefsel en bruin vetweefsel. De voornaamste functie van wit vetweefsel is de opslag van energie in de vorm van vet terwijl bruin vetweefsel vooral actief is in het creëren van lichaamswarmte.

Hoe werken vetcellen?

Vetcellen zijn als ballonnen. Wanneer je lucht in een ballon blaast groeit deze. Als de ballon zijn maximale grootte heeft bereikt ontploft deze. Wanneer je teveel eet ontstaat er overmatige vetopstapeling. De vetcellen worden te groot en gaan zich splitsen. Je krijgt dus meer vetcellen en je wordt dikker. Wanneer je je leefstijl en voedingspatroon aanpast, slinken deze vetcellen maar ze verdwijnen niet.

vetcellen afbreken

Lichaamssamenstelling

Het berekenen van gewicht in verhouding tot lichaamslengte (BMI) is voor velen van belang maar dit geeft niet weer hoe de samenstelling van je lichaam is. Het is dus van belang om te weten of je een gezonde lichaamssamenstelling hebt. Is jouw lichaamsgewicht voornamelijk opgebouwd uit spier- of vetmassa? Iedereen heeft een andere lichaamssamenstelling. Zo spreken we over vetmassa en vetvrije massa. Vetmassa is het deel van de totale lichaamsmassa dat uit vet bestaat, oftewel het vetpercentage. De vet vrije massa (VVM) verwijst naar alle lichaamsweefsels die geen vet zijn.

Vetcellen afbreken

Waar vet zich ophoopt in het lichaam is afhankelijk van veel factoren zoals erfelijke factoren, hormonen, geslacht en leeftijd. Bij vrouwen wordt het meeste vet opgeslagen rond de billen, heupen, buik en benen. Een cruciaal basisprincipe voor afvallen is de negatieve energiebalans: je moet minder energie binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Want je lijf is simpelweg niet in staat lichaamsvet te verbranden als er te veel calorieën binnenkomen. Een negatieve energiebalans creëer je door minder te eten en/of meer te bewegen. Wil je weten wat er gebeurt als je vet verbrandt? Waar het blijft en hoe het je lichaam verlaat? Lees dan dit artikel.

Voor sporters die zich richten op het ontwikkelen van kracht en spieruithoudingsvermogen kan het maximaliseren van de vetvrije massa bevorderd werken op de prestaties. Voor duursporters kan dit juist minder gewenst zijn omdat je de totale lichaamsmassa gedurende de activiteit een langere periode moet verplaatsen.

Bron foto: bbc.com