Fitgirl.nl

Waar gaat vet heen als je afvalt?

Vet kun je niet omzetten in spieren. Je kunt het wel verbranden, spieren opbouwen en zo een strakke, platte buik krijgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je vet verbrandt? Waar blijft het? Hoe verlaat het je lichaam? Het antwoord is even simpel als gek: je ademt het uit.

Vet verliezen

Hoe raak je vet kwijt? Veel vrouwen vragen het zich af. Over het antwoord hebben een poosje geleden een artikel geschreven. Je vindt het in het artikel Afvallen de basis. Oké, en dan? Je eet gezond, sport hard, valt af en verliest vet. Maar waar blijft het? Waar gaat het heen? Wordt het in je lichaam opgenomen als brandstof? Nee. Kort gezegd adem je het uit als kooldioxide. Het verdwijnt dus in de lucht. Maar dat gebeurt niet zomaar. Er gaat een complex proces aan vooraf dat we zo simpel mogelijk zullen uitleggen.

Vet adem je uit

Je lichaam heeft een bepaald aantal vetcellen. De een heeft er meer dan de ander, en dit aantal blijft constant: als je afvalt, verlies je dus geen vetcellen. Maar wat gebeurt er dan wel? De overschotten aan energie in je lichaam (de calorieën uit voeding die je niet verbrandt) worden omgezet in triglyceriden, chemische verbindingen die bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof. Deze trygliceriden worden opgeslagen in je vetcellen, waardoor ze uitzetten en jij dus een buikje krijgt. Val je af, dan wordt de koolstof vrijgemaakt en in kooldioxide omgezet, waardoor de vetcellen krimpen en je buikje verdwijnt. De kooldioxide wordt via je bloed naar de longen vervoerd, waarna je het uitademt. Ooit gedacht dat je longen een belangrijke rol spelen bij het verliezen van vet?

Overigens verlaat een klein deel van je vet je lijf op een manier: in de vorm van water via je urine, ontlasting, zweet, tranen en andere soorten lichaamsvocht.

shop

 Interessant? Zeg het voort door het artikel te delen.