Omega 3, essentiële vetzuren

Wat is omega 3?

Visolie en omega 3-vetzuren zijn begrippen die je vaak voorbij hoort komen als het om gezonde voeding gaat. Maar wat zijn het eigenlijk en wat doen ze voor je lichaam? Omega 3-vetzuren behoren tot de groep essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) die je lijf niet of maar beperkt aanmaakt. Omega 3 moet je dus uit je voeding halen. Het is trouwens niet één soort vetzuur, maar een verzamelterm voor eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en alfa-linoleenzuur (ALA). De eerste twee zijn visvetzuren, de laatste is plantaardig.

Belangrijke bronnen

EPA en DHA komen bijna alleen voor in vis en zeevruchten als schaal- en schelpdieren. De belangrijkste bronnen zijn vooral vettere vissoorten, zoals zalm, haring, makreel, forel, paling en sardines. Vissen die het in gemiddelde mate bevatten zijn bijvoorbeeld tonijn, schol, tong zeewolf en garnalen. Vissen maken overigens zelf geen EPA en DHA aan. Ze halen het uit algen. Ook in eieren en vlees komen EPA en DHA in kleine doses voor.

Gezondheidseffecten

Voldoende omega 3 (in een verhouding van 1:1 met omega 6) draagt bij aan het onderhouden van een gezond hart- en vaatstelsel. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten doordat je bloedvaten beter functioneren en het vetzuurniveau in je bloed lager is. Met een gezond hart en goed werkende aders verloopt je herstel na de krachttraining sneller. Ook hierbij is het dus belangrijk. Omega 3 verlaagt daarnaast het risico op diabetes en borstkanker. Bovendien is het goed voor je gezichtsvermogen en vormt het een belangrijke bouwsteen voor de hersenen.

Trimare visolie

Krijg je via je voeding onvoldoende omega 3 binnen, dan is gebruik van een supplement raadzaam. De Trimare visolie van Plantina is hoog gedoseerd en bevat per capsule 60% omega 3. In de capsules (van 1000 mg) zit 300 mg EPA en 200 mg DHA.

Meer weten?

Neem eens een kijkje bij de supplementen van FitGirl. Daar vind je meer informatie over omega 3-vetzuren en andere supplementen die kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Bron