Je hoort het vaak: het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Alle maaltijden van je dag zijn belangrijk voor voldoende energie en om je trainingsdoel te halen. Maar je ontbijt verdient extra aandacht.
Wat maakt goed ontbijten nou zo belangrijk?
Het ontbijt zorgt ervoor dat je lichaam kan opstarten. De glycogeenvoorraden – dit zijn de opgeslagen energievoorraden in het lichaam – worden aangevuld, zodat je hier gedurende de dag optimaal gebruik van kan maken. Tijdens het trainen heb je deze glycogeenvoorraden nodig, want ze geven je lichaam de energie om te sporten.
Heb je de vorige dag hard getraind? Dan is je ontbijt jouw eerste herstelmaaltijd in de ochtend. Het is nodig om te kunnen herstellen van de training van de vorige dag of dagen. Herstel van een training kan dagenlang duren, afhankelijk van de duur, intensiteit en type training.
Als je regelmatig sport, draagt een juist ontbijt dus bij aan je herstel. Krachtsporten of contactsporten hebben een lang herstel nodig van je spieren. Doe je een teamsport of duursport? Ook dan heb je doorgaans een lang herstel nodig, omdat de energievoorraden goed moeten worden aangevuld. Je fysieke gesteldheid, (nacht)rust, duur van de training, intensiteit van de training, type training, weersomstandigheden én voeding beïnvloeden allemaal de duur van je herstel. Herstel van je inspanningen kost vaak meerdere dagen. Daarom is het belangrijk om je ontbijt hierop aan te passen. Als je veel aan krachtsport doet is een eiwitrijk ontbijt belangrijk en als je meer een duursporter bent, kan het accent beter op koolhydraten liggen. Een juist samengesteld ontbijt helpt je om goede sportprestaties te kunnen leveren.
Het ontbijt is je eerste energieleverende maaltijd om je volgende sportprestatie te kunnen leveren. Daarmee heeft deze eerste maaltijd van de dag dus een cruciale functie om je sportlichaam gezond en blessurevrij te houden. Met het ontbijt bereid je jouw lichaam voor op de drukke dag en de eventuele training die komen gaat. Koolhydraten zorgen voor voldoende energie en eiwitten en vezels zijn een must voor een goede verzadiging. Zorg dus altijd voor een combinatie van (ten minste) deze drie voedingsstoffen.
Let er wel op dat als je binnen twee uur na het ontbijt (of een andere grote maaltijd) gaat sporten, je het accent vooral op koolhydraten legt. Eiwitten, vetten en vezels hebben een hogere verzadigingswaarde en blijven dus langer in de maag. Hier kun je tijdens het trainen last van hebben. Koolhydraten worden sneller opgenomen in het lichaam en vormen de belangrijkste energiebron tijdens het sporten.
Wanneer je het ontbijt niet goed weg krijgt in de ochtend, is het vaak makkelijker om een vloeibaar ontbijt te nemen. Is dat ook nog te zwaar? Dan kun je bijvoorbeeld een smoothie met twee stuks fruit proberen. Neem hier dan een melkproduct bij zoals melk, yoghurt of kwark voor de nodige eiwitten.
Eet smakelijk!
Lees ook het artikel van Gastauteur Marly Nooijen over het ontbijt.