Alternatieven voor koemelk

Wanneer je lactose-intolerantie hebt, dan krijg je een soort allergische reactie op koemelk. Gelukkig zijn er heel veel alternatieven voor koemelk om toch van een lekkere mok koude melk te kunnen genieten. Of om te gebruiken met je huisgemaakte granola. We zetten een aantal verschillende soorten melk op een rijtje.

Schapen- & geitenmelk

Als je wel dierlijke melk wilt drinken, dan kun je kiezen voor de alternatieven schapenmelk en geitenmelk. Beide melksoorten zijn van nature veel witter dan koemelk en zijn veel lichter verteerbaar. Je darmen zijn er veel minder lang mee bezig dan met het afbreken van koemelk. Daarom wordt geitenmelk steeds meer aangeraden aan baby’s en peuters voor het mengen van opvolgmelk. De smaak is wel anders en dat kan even wennen zijn.

Sojamelk

Ben je vegetariër of veganist en wil je helemaal geen dierlijke melk drinken, dan zijn er ook nog andere alternatieven. Zo heb je bijvoorbeeld sojamelk. Deze is lekker romig en kan je zelfs (al dan niet met een toegevoegd smaakje) in een recept voor koffie verkeerd of latte macchiato gebruiken. Sojamelk is gezoet en ongezoet verkrijgbaar, ongezoet is het wat bitter. Sojamelk is zeer goed voor vrouwen in de overgang. Soja bevat van nature veel isoflavonen en deze zitten ook in de melk. Isoflavonen is de plantaardige variant van het hormoon oestrogeen. Soja wordt ook gebruikt in gerechten, zo ook bij de bereiding van deze slawraps met een sojasausje.

Amandelmelk

Een ander goed alternatief is amandelmelk. Heb je een notenallergie, dan kun je deze beter niet kiezen. Zelfs al zit er in de amandelmelk die je in de supermarkt kan kopen slechts drie tot negen amandelen, is het wel iets om bij een allergie goed rekening mee te houden. Amandelmelk is lekker romig en kan gemakkelijk verhit worden, zonder te verbranden. Lekker voor in de koffie of gewoon om warm te drinken. Amandelmelk is overigens gezoet en ongezoet verkrijgbaar.

Havermelk

In natuurwinkels kun je havermelk kopen. Havermelk kan gluten bevatten. Heb je een glutenallergie dan kun je deze melk beter laten staan. Het fijne aan havermelk is dat het heel veel vezels bevat en dat is weer goed voor de spijsvertering en je darmen. Het heeft een aanwezige smaak en is daarom niet echt geschikt voor in de koffie of om mee te bakken. Wel is het heerlijk met muesli of havermout.

Kokosmelk

Misschien minder om zo te drinken, maar wel lekker om mee te koken is kokosmelk. Romig, vol van smaak maar niet te aanwezig is het heerlijk voor het maken van curry’s en pindasaus. Je kan het zelfs in een latte macchiato gebruiken. Kokosmelk moet je altijd goed schudden voor gebruik.

Rijstmelk

En tot slot is er ook nog rijstmelk. Het is heel licht verteerbaar en bevat veel koolhydraten. In de supermarkt is vooral een gezoete variant verkrijgbaar. Uit onderzoek blijkt echter dat rijstmelk arsenicum kan bevatten. Dit geeft op zijn minst een opgeblazen gevoel. Arsenicum is een giftige stof die gevaarlijk kan zijn voor je. Met zoveel andere, veilige alternatieven voor melk is het verstandig om een andere keuze te maken.