Denkt u bij Zweden aan eeuwig zingende bossen, Volvo, IKEA, ABBA en spannende detectiveseries, of toch meteen aan de iconische Zweedse gehaktballetjes? Jazeker, die worden in Zweden ook écht vaak gegeten, weet ik van Eva IJmker en Jeroen Smid, die reageerden op mijn oproep om buitenlandse pakjes en zakjes naar me op te sturen. Drieënhalf jaar geleden verruilden ze Nederland voor Zweden, waar Jeroen promotie-onderzoek in de filosofie ging doen aan de universiteit van Lund. Het Zweeds is hij nog altijd niet machtig, vooral omdat iedereen er heel graag Engels met je wil spreken, maar Eva redt zich intussen uitstekend, mede dankzij haar baan bij een grote Scandinavische online kledingwinkel.
Eva is samen met elf andere collega’s lid van een foodclub, wat erop neerkomt dat elke dinsdag drie collega’s om de beurt een complete driegangenlunch verzorgen. Het kantoor beschikt niet over een fornuis of oven, maar er is wel een magnetron om de thuis voorbereide maaltijd op te warmen. Alles beslist zelfgemaakt, want kant-en-klaar is uit den boze. Eva: “Het viel ons al direct op dat Zweden minder behoefte hebben aan pakjes en zakjes, ze gaan liever voor vers. Alleen sausjes zijn kennelijk toch nog steeds een uitdaging. Meest voorkomend zijn zakjes voor ‘Brunsås’ (bruine saus), een soort jus. Niet te verwarren, ondanks de nagenoeg gelijke ingrediënten, met ‘Gräddsås’ (roomsaus) waar de beroemde köttbullar (uit te spreken als sjut-boe-lar) mee worden overgoten.”
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 24 maart 2021 door KokenmetKarin