Zuivelvrije calciumbronnen

Veel van ons hebben geleerd dat we melk nodig hebben om genoeg calcium binnen te krijgen. Maar melk is natuurlijk niet de enige bron van dit waardevolle mineraal. Drink jij geen zuivel? Of ben je gewoon benieuwd naar andere calciumbronnen? In dit artikel hebben we 8 gezonde en zuivelvrije calciumbronnen voor je op een rij gezet.

Waarom is calcium belangrijk?
Om te beginnen eerst een stukje uitleg over waarom calcium belangrijk voor ons is. Calcium komt van alle mineralen het meest in ons lichaam voor. Dit geeft al aan dat het een belangrijke rol speelt.

Het bekendste gezondheidsvoordeel van dit mineraal is dat het helpt om onze botten en tanden sterk te houden. Daarnaast speelt calcium ook een rol bij:
• Het transporteren en opnemen van andere mineralen
• Je bloedstolling
• Een goede spierwerking
• Een goede werking van je zenuwen

Let op: overdaad schaadt

Te veel calcium is echter ook niet goed. Een te hoge calciuminname kan namelijk voor urinewegstenen zorgen en verhoogt het risico op verkalking van je vaatwanden.

  1. Peulvruchten
    Peulvruchten zijn rijk aan mineralen. Ze bevatten veel ijzer, magnesium, kalium, zink en natuurlijk calcium. Niet alle peulvruchten scoren even goed wat calcium betreft. Linzen bevatten bijvoorbeeld niet indrukwekkend veel calcium. Witte bonen en zwarte ogen bonen zijn betere bronnen.

  2. Noten
    Ook noten zijn goede bronnen van diverse mineralen. Bijvoorbeeld van magnesium, mangaan, fosfor en ijzer. Ook bevatten noten doorgaans goede hoeveelheden vezels, gezonde vetten, B-vitamines en vitamine E. Sommige notensoorten zijn ook prima calciumbronnen. Bijvoorbeeld amandelen, paranoten en kastanjes. Noten bevatten gezonde vetzuren die je kunnen helpen met vet verbranden. Houd er alleen rekening mee dat je de porties klein houdt. Neem niet meer dan één handje noten per dag als je wilt afvallen.

  3. Zaden
    Zaden dienen zeker niet onderschat te worden door hun kleine formaat. Ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, waaronder mineralen. Vooral sesamzaadjes, selderijzaad en chiazaad zijn rijk aan calcium. Chiazaad heeft als extra belangrijk voordeel dat het ook een goede plantaardige bron van omega 3-vetzuren is.

  4. Groene bladgroentes
    Groene bladgroentes zijn enorm gezond. Ze zitten vol met vezels, antioxidanten, vitamines en uiteraard ook mineralen. Vooral spinazie en boerenkool scoren goed als het om calcium gaat. Spinazie bevat echter ook redelijk veel oxaalzuur. Dit is een stof die de opname van calcium in de weg staat doordat het calcium aan zich bindt. Een deel van het calcium uit spinazie wordt echter wel gewoon opgenomen en in zijn totaal blijft spinazie een erg gezonde groente.

Lees de blog verder op puurenkracht.nl

Geplaatst op 01 augustus 2017 door puurenkracht