Zuiderzee-stamppotje

Aardappelen, kool en vis zijn al sinds jaar en dag vaste prik voor de bewoners rond de Zuiderzee. Het prachtige Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft er nu zelfs een speciale tentoonstelling aan gewijd. In ‘Aan tafel!’ staan deze drie ingrediënten volop in het zonnetje. Je ziet hoe er honderd jaar geleden werd gegeten, maar ook hoeveel werk het wel niet was om alles op tafel te krijgen.

Een bekende klassieker is ‘Kapkool van Urk’ een winterse combinatie van aardappelen, witte kool, spek, gerookte haring en stoofpeer. Best heavy, inderdaad. Het museum vroeg mij of ik een moderne, lichtere variant wilde bedenken, en of ik die dan ook maar meteen in het buitenmuseum zelf wilde komen bereiden. En kijk, op een prachtige zomerse dag zie je me hier aan de kook.

En hierbij geef ik je meteen het recept, kun je het ook zelf eens proberen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 24 februari 2021 door KokenmetKarin