Zone 2-training: hype of écht nuttig

Is zone 2-training een must als je een betere conditie wil? Wordt dit trainingsconcept niet een beetje overhyped?

Wat is zone 2 precies?

Zone 2 is fysiologisch gezien de intensiteit net onder de eerste de eerste lactaat- (LT1) of ventilatoire drempel, waar het lichaam nog in zuurstof-evenwicht blijft maar lactaat nét begint op te lopen [1]. Recente labdata met 165 recreatieve hardlopers laat zien dat een gemiddelde LT1 rond 80 % HRmax ligt, met een individuele spreiding van ± 70 tot 88 % van de maximale hartslag — zowel sekse als trainingsniveau zijn hierop van invloed . Bij goedgetrainde duursporters kan LT1 zelfs in de buurt komen van 85-88 % van de maximale hartslag, terwijl beginners soms al bij ~60-65 % HRmax op LT1 zitten.

Een brede richtlijn is ~60-80% van je maxime hartslag.

Praktisch: zonder labtest kun je LT1 redelijk inschatten via een gecontroleerde “praat-test”: je kunt in complete zinnen praten, maar zingen wordt lastig.

5- versus 7-zonensysteem

In een klassiek 5-zonensysteem is Zone 2 precies de range onder LT1; in het 7-zonenmodel valt zone 2 (extensieve duur) ruimer en overlapt hij met het laagste deel van Zone 3 in een 5-zoneset. Dit is belangrijk om te weten voor atleten die TrainingPeaks of Zwift gebruiken.

Wat is het nut van een zone 2-training?

Een training met een relatief lage hartslag heeft een aantal voordelen, waaronder:

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 15 juni 2025 door fitnl