Wordt je rijst vaak veel plakkeriger dan gewenst, dan is dat gelukkig makkelijk te voorkomen. Hoe? Door je rijst te spoelen voordat je het gaat koken. Spoel de rijst een aantal keer af onder de koude kraan, in de pan of in een vergiet. Meng het met de hand even door. Je zult zien dat het water dat je wegspoelt vrij troebel is; dat komt doordat de korrels een laagje zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst zo kleverig wordt. Spoel de rijst dus een aantal keer af, totdat het water dat je wegspoelt helder is. Hierna kun je de rijst koken volgens de verpakking.
Nu de rijst schoongespoeld is, kun je hem koken volgens de verpakking. Hoe je het beste je rijst bereidt, hangt af van de soort rijst. Zoals eerder gezegd dien je rijst af te spoelen als je niet wilt dat het aan elkaar (of de pan) kleeft. Maar voor een kleverige rijstsoort zoals risotto is afspoelen natuurlijk ongewenst. Blijf het liefst bij de pan in de buurt of werp er af en toe een blik op. Zo voorkom je dat het stiekem toch ineens droogkookt.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 03 februari 2020 door fitnl