Voor bepaalde recepten gebruik ik regelmatig diepvriesproducten. Denk bijvoorbeeld aan het fruit voor een smoothiebowl of shake. Deze haal ik meestal uit een pakje in de diepvries. Zo kan ik het fruit niet alleen langer bewaren, ook is je shake of bowl dan lekker fris en koud. Maar ook vis en groenten haal ik regelmatig in diepvriesvariant. Heel handig allemaal, maar zijn diepvriesproducten gezond, zoals ik denk, of kun je beter voor vers gaan? Ik zocht het uit. Lees je mee?
Vlak na het oogsten neemt de kwaliteit van de groente af. Zo gaan de smaak en structuur achteruit, ook gaan er voedingsstoffen verloren. Daarom kun je verse groente niet langer dan twee tot vijf dagen bewaren (dit is afhankelijk van de groentesoort). Toch ligt groente en fruit vaak al enkele dagen opgeslagen voordat wij als consument het nuttigen of zelfs kopen. Dit heeft niet alleen te maken met de weg tussen teler of boer en ons verkooppunt, maar ook met een voorraad die een winkel moet hebben.
Bij diepvries groenten is dit een ander verhaal. Deze groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en heel snel ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven. Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereid verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten.
Er is praktisch gezien dus geen verschil tussen onbewerkte groente en fruit in vergelijking tot groente en fruit uit de diepvries wanneer je let op voedingswaarden. Maar er zijn wel een aantal uitzonderingen.
lees verder:
Geplaatst op 28 maart 2018 door ilovehealth