Zelf plantaardige yoghurt maken (zonder machine!)

Yoghurt met muesli, voor veel Nederlanders is dit hun favoriete ontbijt en ook ik was verzot op mijn dagelijkse schaaltje yoghurt in de tijd dat ik nog niet bekend was met Paleo. Toen ik van mijn orthomoleculaire geneeskundige hoorde dat mijn lichaam helaas niet zo goed reageert op dierlijke melkproducten en ik beter geen zuivel kon eten, was ik dan ook een beetje in paniek. Want wat moest ik dan ’s ochtends eten?!

Zelf kokosyoghurt of amandelyoghurt maken

Een smoothie, een salade, een omelet. Ik kan je zo tien lekkere ontbijtrecepten geven, maar stiekem miste ik soms nog steeds mijn yoghurtje. Tot mijn grote geluk ontdekte ik dat zelf yoghurt maken eigenlijk heel erg makkelijk is. En dat het prima binnen de Paleo levensstijl past, want in plaats van koemelk kun je ook kokosmelk, amandelmelk of een andere notenmelk naar keuze gebruiken. Zo maak je binnen no time je eigen kokosyoghurt of amandelyoghurt.

Wist je dat zelf yoghurt maken zelfs zonder machine kan? Daar heb je helemaal geen speciaal apparaat voor nodig (het kan natuurlijk wel). In dit artikel leg ik verschillende methoden uit en geef ik je natuurlijk ook wat lekkere smaakvariaties.

Ingrediënten

Als basis voor je zelfgemaakte yoghurt gebruik je natuurlijk een soort melk. Kokosmelk bijvoorbeeld, of amandelmelk of een andere notenmelk. Deze soorten melk kun je zelf maken, of gewoon kopen in de winkel.

In dat laatste geval is het heel belangrijk om goed op de ingrediënten te letten, dat heeft namelijk weer invloed op de samenstelling van je yoghurt. Zorg er altijd voor dat er zo min mogelijk ingrediënten in de melk zitten.

Kokosmelk

In het geval van kokosmelk hoeft er alleen kokos en water in het pak kokosmelk te zitten. Niet meer dan dat. Geen conserveermiddelen dus en ook geen suikers, verdikkingsmiddelen of zoetstoffen. Dit soort kokosmelk vind je bij de Aziatische afdeling in de supermarkt of natuurlijk bij de lokale toko, maar je kunt het ook online bestellen.

Amandelmelk

In het geval van amandelmelk of andere notenmelk zorg je ook voor zo min mogelijk ingrediënten. Dus: amandelen en water. Soms zit er nog een snufje zout bij de melk en dat is helemaal oké, dat heeft geen invloed op je yoghurt. Wat je ook hierbij wilt vermijden zijn: suikers, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, zoetstoffen en eigenlijk alle andere toevoegingen.

Overige ingrediënten

Andere ingrediënten die je voor je yoghurt nodig hebt zijn:

Bekijk het hele recept op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 03 september 2018 door eetpaleo