Zelf crispy chili olie maken! Dat is naast eenvoudig en goedkoop óók nog eens goddelijk lekker. Sinds ik de pot met aangenaam pittige en knisperende olie ontdekte bij de toko ben ik verslaafd aan dit spul. Het spiced letterlijk elk gerecht op en niet alleen door dat beetje pit, maar vooral door die knapperige bite en de smaakcombinatie van gebakken ui, chili vlokken en een zoetje. Heer-lijk. Je kunt er alle kanten op! Bij een kom noodles, door de soep, op een gebakken eitje, bij deze crispy feta wrap (om maar even in de crispy-sferen te blijven) of een lepeltje over de broccoli bij het avondeten. Er was zelfs even een hele hype rondom crispy chili olie en vanille ijs, maar tot die combinatie voelde ik mij nog niet helemaal geroepen ;) Oh, en zei ik al dat ik héél wat recepten heb getest voordat ik tot het perfect recept kwam? Er zitten namelijk een paar geheime smaakmakers in deze olie..
Ik heb heel wat recepten uitgeprobeerd tot ik tot dit recept kwam. Persoonlijk vind ik dit recept het allerlekkerst! Je maakt de crispy chili olie door sjalot en knoflook goudbruin krokant te bakken in zonnebloemolie. Al gebruik ik zelf graag olijfolie. De eerste smaaktruc is een steranijsje toegeven aan de olie terwijl de sjalot en knoflook aan het bakken zijn. Hierdoor krijgt de olie een extra diepe smaak. Vervolgens verwijder je de knoflook en sjalot uit de olie en laat je dit uitlekken op keukenpapier, zodat ze extra knapperig worden. De hete olie schenk je daarna op een mix van chili vlokken en (kokos)suiker. Meng het hete mengsel goed door elkaar en voeg als laatst het tweede smaakgeheim toe: een snuf kaneel! En een scheutje sojasaus. Vraag me niet waarom, maar het toevoegen van steranijs en kaneel tilt deze olie drie levels omhoog. Ook fijn: je kunt de crispy chili olie met gemak drie maanden bewaren in een goed afsluitbare pot!
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 14 maart 2024 door beaufood