Als ik sashimi op de kaart van een goed restaurant zie staan, word ik altijd héél blij. Ik vind die plakjes rauwe, botermalse vis zó lekker. Zalm, coquilles, roodbaars, kom maar door. Ook thuis vind ik het heerlijk om te eten en ik zet het dan ook graag op tafel als er vrienden komen eten. Sashimi eet je meestal puur zonder opsmuk, misschien met een dipje van sojasaus erbij, maar ik vond het wel zo lekker om er een sausje bij te maken. Het werd een frisse, romige saus van miso, karnemelk (ja echt), olijfolie en limoen. En dit was echt ZÓ lekker. Karnemelk is romig, friszuur en heeft een subtiel bubbeltje. Combineer dat met miso en je hebt een superlekker umami bommetje. Perfect bij verse sashimi van zalm!
Sashimi is de Japanse manier van rauwe vis eten, maar dan super verfijnd. Geen rijst erbij, geen noodles, geen bergen kruiden. Gewoon dunne plakjes vis of zeevruchten, zó mooi gesneden dat het bijna kunst is. Meestal zie je zalm of tonijn, maar het kan ook coquille, dorade of zeebaars zijn. Wat sashimi zo heerlijk maakt, is de kwaliteit en snijtechniek. De vis moet vers, boterzacht en smaakvol zijn, want er wordt verder niet mee gekookt. Het is dus van gróót belang dat je superverse vis gebruikt. Ik heb het geluk met een Sligro om de hoek (ik ben VERLIEFD op hun visafdeling), maar als je hier geen toegang tot hebt, ga dan naar je visboer en vraag om sashimi-kwaliteit zalm.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 18 juli 2025 door beaufood