Wát een feest. Lekker weggezakt in een roodpluchen bioscoopstoel vergaap ik me aan de onderwaterwereld. De camera glijdt langs koraalriffen in oogverblindende kleuren, metershoge ranke wolkenkrabbers van kelp wiegen in de stroming. Een schildpad knabbelt aan een zee-egel. Een school van ontelbaar veel kwikzilveren visjes wapent zich als één bol tegen een hongerige haai. En dat alles begeleid door de heerlijke, wereldberoemde stem van David Attenborough. Zijn film ‘Ocean’ draait nu in de bioscoop, en op het grote scherm is dat echt andere koek dan thuis op de buis.
Maar helaas, trouble in paradise natuurlijk. Bij het zien van de eerste onderwaterbeelden van de vistrawlers zit je meteen rechtop in je stoel. Metalen sleepkabels met kilometerlange netten razen over de bodem van de oceaan, alles en iedereen met geweld meesleurend. Al wat overblijft is totale ravage. Weg koraal, weg kelp, weg ecosysteem, weg vissen. En daar hebben we uiteindelijk vooral onszelf mee, zo legt de montere 99-jarige Sir David nog maar eens uit in een hemelsblauw windjack. Zowaar is er volgens hem toch nog hoop.
Want wat blijkt? In oceaangebieden die tijdelijk even helemaal met rust worden gelaten, herstelt de natuur zich verbijsterend snel, zowel de flora als de fauna. Bovendien is er dan ook een opvallend positief effect te zien juist buiten zo’n gebied, namelijk weer een toename van het aantal vissen. Als we vis willen blijven eten, hoeven we dus alleen maar onze oceanen beter te beschermen. Om te beginnen door te stoppen met die huidige, vernietigende industriële visserijmethodes. Op dit moment wordt slechts 3 procent van alle oceanen beschermd. Als we daar nou eens 30 procent van maken, dan is de kans groot dat het allemaal weer goed komt.
De afgelopen week is in Nice hierover de VN-Oceaanconferentie gehouden. Ik hoopte met grote hoop, maar de uitkomsten zijn toch weer teleurstellend. Onbegrijpelijk.
Ik at bij de visboer als troost een broodje haring. En ik kocht meteen wat duurzame moten zalm. Die mochten op een fleurig koraalbedje van groente de oven in.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 20 juli 2025 door Koken met Karin