Zacht voedsel (9): rijst

We zitten nog altijd in de serie over zacht voedsel, vandaag is de beurt aan rijst.

Rijst eet je vaak als bijgerecht en die droge korrels zijn gepureerd niet echt een aanrader. Maar met saus erbij is het goed te doen. Ik maakte bijvoorbeeld een simpele kip-kerrie met rijst. Recept: ui fruiten met wat geraspte gember. Blokjes kipfilet erbij en een paar lepels groene currypasta (uit een potje). Dan groente erbij, dat waren in dit geval wat stukjes groene asperge, wat al geroosterde (want: kliekje) bloemkoolroosjes en wat peultjes in reepjes. Blik kokosmelk erbij, even laten sudderen en klaar. De gewone eter kreeg een torentje rijst met de kip-kerrie eromheen, mijn portie ging in de blender.
Sterker nog: er bleef een restje over (inclusief rijst), en dat was met een extra scheut bouillon de volgende dag precies een lekker soepje voor 1 persoon. Ik schreef het al eerder: alles valt te versoepen.

Als je denkt aan rijst, kom je al snel uit bij risotto: de romige, soepige, zachte variant van rijst. Laat die nou bij uitstek geschikt zijn als je bent overgeleverd aan zacht voedsel. Hier vind je mijn basisrecept voor risotto. Maar dan wel met drie specifieke tips:
1. Laat het principe ‘al dente’ vooral los. Kook de rijst dus extra lang.
2. Zorg dat de rijst extra nat is met extra bouillon. Mijn gebruikelijke verhouding is 1 op 3 (100 gram rijst = 300 ml bouillon), ik deed nu 1 op 4 (100 gram rijst = 400 ml bouillon).
3. Pureer alle smaakmakers (zoals als groente) apart – althans voor jezelf. Wij maakten hier thuis gewoon steeds 2 varianten. Ja, da’s even hannesen met twee pannen, maar zo erg is dat nou ook allemaal weer niet.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 23 januari 2021 door KokenmetKarin