Zacht voedsel (2): drinkontbijt

Ook voor wie niet in de lappenmand zit en wegens kaakperikelen alleen zacht voedsel mag, zijn deze eenpersoonsdrinkontbijtjes het proberen waard. Smoothies zijn leuk en aardig, maar je wilt iets dat een beetje vult, als ontbijt. Dan komt havermout als geroepen. Het basisprincipe is steeds hetzelfde: doe de havermout in een kommetje, giet er 100 ml kokend water op en laat minstens 5 minuten staan. Met diepvriesfruit wordt het straks vanzelf weer koud, of doe dit alvast de avond tevoren en zet het kommetje in de koelkast. Dat zou dan in theorie ook met koud water (of melk) kunnen, maar met kokend water welt de havermout veel beter op.

Links: met koud water een nacht geweld in de koelkast. Rechts: met kokend water na 5 minuten (na een nacht in de koelkast ziet het er nog precies hetzelfde uit, maar dan koud)

Maar goed, uiteindelijk gaat alles toch in de blender.

De allersimpelste basisversie van de havermoutsmoothie is met banaan en sinaasappelsap, en eventueel een schep yoghurt of kwark. Altijd goed. Maar ik werd al snel een beetje narrig van alleen maar fruit en zoet, dus ik experimenteerde met wortel, paprika en biet. Zie hier het resultaat.

RECEPT Havermout-drinkontbijtje in 3 varianten (nee, 4!)

Nodig voor 3x 1 glas:

Oranje:
2-3 volle eetl havermout (van die vlokken, bestaan ook in volkoren)
100 g mangoblokjes
150 ml wortelsap
wat verse gemberrasp

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 18 januari 2021 door KokenmetKarin