Zacht voedsel (10): hartige pap

Gatverdarrie! Er was één ding waar ik beslist niet aan zou gaan beginnen, tijdens mijn verplichte periode van zacht voedsel, en dat was pap. Hartige pap, havermoutpap, brintapap, rijstepap, voor mijn part noem je het heel hip ‘porridge’, maar dan nog. Blèh.

Maar ja. Hoe gaan die dingen? Na een tijdje snak je als een dolle naar troostrijk maar vooral warm en hartig eten. Als de geprakte bananen en yoghurt je neus uit komen. En dan nadert het moment dat je onvermijdelijk toch aan de pap gaat. Dat kwam ook omdat ik twee tips kreeg van twee culicollega’s. Dus toen durfde ik het wel aan.

Om te beginnen: hartige havermoutpap gebaseerd op een recept uit het kookboek Havermoutje. Maar dan heel anders, want uiteraard aangepast aan de zachte situatie.

Recept voor 1 persoon: doe 50 g havermout (ik nam van die volkoren vlokken, elke vezel is immers meegenomen) met 200 ml water plus zout en peper in een pan. Breng aan de kook en laat op zacht vuur onder regelmatig roeren (aanbranden is niet de bedoeling) 10-15 minuten garen. Roerbak intussen 100 g spinazie in wat olijfolie in een hapjespan. Er mag een uitgeperste knoflookteen bij en wat zout en peper. Hak daarna goed fijn, anders is het niet te doen. Meng dit door de warme havermout. Breng op smaak met een kneep citroensap, een scheut lekkere olijfolie en een handje geraspte parmezaan. Oplepelen. Valt best mee toch, havermoutpap? Sterker nog: hartstikke lekker! Variant: met bovenop een roereitje.

Maar nog veel verslavender is de Thaise rijstepap joek (of jook, daar wil ik vanaf wezen). Een tip van Janneke Vreugdenhil, die het recept heeft staan in haar boek Comfort Food.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 23 januari 2021 door KokenmetKarin