Yoga – Cobra houding

De cobra – in Sanskriet Bhujangasana, Bhujanga betekent slang, asana betekent houding – is een hele bekende en klassieke yoga houding uit de Hatha Yoga waarbij het lichaam de vorm van een cobra aanneemt die zijn kop heft zodra hij zich bedreigd voelt. Wanneer je snel last hebt van je onderrug of na een lange dag zitten wat stijfheid voelt is het goed om een achterover buiging te maken.

Veel mensen zullen de neiging hebben om voorover te gaan hangen (rug bol maken) terwijl je juist een contrabeweging moet maken. Voelt tegennatuurlijk, maar probeer maar eens!

Naast dat het een goede oefening is voor een soepele ruggegraat en de diepe rugspieren, zorgt de Cobra voor stevige billen, sterke armspieren, worden de buikorganen gestimuleerd en de longen en hart geopend. Maar wanneer je erge rugklachten hebt of zwanger bent, kun je deze oefening beter niet uitvoeren.

Juiste uitvoering van de Cobra

Het is belangrijk om de Cobra houding op de juiste manier uit te voeren, om blessures te vermijden.

Begin op je buik, met je voorhoofd op het matje en je armen ontspannen naast je.

  1. Breng je knieën en voeten naar elkaar toe, wreven op de grond en span je beenspieren aan waardoor je knieschijven ook in een actieve houding liggen.
  2. Zet je handen nu onder je schouders, vingertoppen komen niet voorbij de schouders en wijzen recht naar voren.
  3. Breng je voorhoofd weer naar de grond en op een inademing kom je omhoog; strijk met je voorhoofd, neus en kin langs het matje en breng je lichaam omhoog. Gebruik hierbij geen kracht uit de armen, maar gebruik echt de rugspieren.
  4. Houd de ellebogen gebogen en de schouders laag, span de spieren aan en open de borst door schuin om hoog te kijken.
  5. Kom op een uitademing weer naar beneden.
  6. Herhaal dit drie keer, en blijf vervolgens een aantal seconden in de cobra waarbij je rustig door ademt richting de buik.