Worteltaart met limoentopping

Vind jij het ook fijn om iets lekkers en healthy te hebben klaarstaan voor de lekkere trek? Deze worteltaart of carrot cake is een echte aanrader en moet je zeker weten een keer hebben gemaakt!

Ingrediënten voor een cake in een brownievorm of springvorm á 22 cm. Voor een kleinere cake halveer je gewoon het recept.

Ingrediënten voor de worteltaart

  • 160 gr speltmeel
  • 400 gr geraspte wortels
  • 4 eieren
  • 6 el honing
  • 6 el kokos of walnootolie
  • 2 el (wijnsteen)bakpoeder
  • 4 tl koek en speculaaskruiden
  • 4 el rozijnen
  • 4 el walnoten in stukjes plus een paar walnoten voor de garnering
  • een beetje boter om de bakvorm in te vetten en een stuk bakpapier voor op de bodem

Ingrediënten voor de topping

  • 300 gr roomkaas
  • 100 gr magere kwark
  • Sap van een kwart limoen. Neem het sap van een halve limoen als je van een extra frisse topping houdt!
  • Geraspte schil van een limoen
  • Variatietip: Je kunt ook een sinaasappel of citroen nemen voor de topping.

Bereidingswijze van de worteltaart met limoentopping

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Mix allereerst in een kom de eieren samen met de honing en kokosolie tot een beslag. Voeg daarna het speltmeel, de kruiden en het bakpoeder toe en mix nog een keer.

Stop de wortels in een juicer en gebruik alleen het pulp van de wortels. Indien je geen juicer hebt en je de wortels raspt, dep dan de wortelrasp droog met een theedoek of knijp het sap eruit. Dit om te voorkomen dat je cake te nat wordt.

Schep de wortelrasp samen met de walnoten en rozijnen door het beslag.

Vet de zijkanten van de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Giet het beslag in de vorm en zet deze 55 minuten tot een uur in het midden van de oven. Controleer de cake voordat hij uit de oven komt door er een saté prikker in te steken. Als deze er droog uit komt is hij gaar.
Laat de cake helemaal afkoelen. Maak vervolgens de topping door de ingrediënten voor de topping, behalve de limoenzest en walnoten, te mixen tot er geen klontjes meer in zitten. Besmeer de cake met de topping en maak het af met stukjes walnoot en limoenzest. TIP! Smeer alleen de stukken die je direct gaat eten in met de topping. Als je de cake met topping een nachtje (of langer) in de koelkast laat staan wordt de bovenkant een beetje “soppig”. Deze wortelcake is bovendien ook super lekker zónder topping!