Wortels met sinaasappelbulgur

Wist u dat onze knoflook massaal uit China komt? Waarom is een raadsel, want knof doet het hier juist reuze makkelijk. Doodleuk een teentje in de grond stoppen en afwachten, dan wordt het vanzelf weer een hele nieuwe knoflookbol. Wel even geduld, want het duurt een tijdje. Als je een grote bol wil, moet je die teen al eind oktober in de grond steken. Wie dat pas in februari doet, krijgt veel kleinere bollen.

Weet ik allemaal van Marc de Groot, die ik bezocht in Groningen voor deze zomerse groenteserie. Hij zat aanvankelijk op de kunstacademie, was daarna steenhouwer, maar runt nu samen met zijn vrouw Anjet van Linge de ecologische tuinderij Animaheert. Een echte selfmade man die het liefst alles zelf doet, tot en met zelf zaden telen aan toe. Veel gaat op gevoel, al heeft hij intussen toch ook maar een opleiding gedaan. En hij gaat graag te rade bij oude Groningse boeren voor praktische tips. Zo bewaart hij bijvoorbeeld zijn wortelen in een ouderwetse kist met zand. Op die manier blijven ze de hele winter goed en heb je geen koelcel nodig. Dat is handig en scheelt ook nog eens geld en energie.

Mijn eigen (witte) moestuinworteltjes hoefde ik niet te bewaren, die heb ik vorig jaar zomer allemaal opgepeuzeld. Wat een feest! Voorzichtig de peentjes uit de aarde trekken, even afvegen en dan in je mond stoppen. Dit jaar zat ik me alweer te verkneukelen aan voorpret, maar kwamen er slechts twee op. Halverwege heb ik nog eens bijgezaaid, voor de zekerheid twee soorten, een oranje en een gele, maar ook dat leverde dit keer helaas niks op. De buurvrouw gaf de schuld aan de wilde konijnen. Gelukkig heeft de groenteboer altijd bossen peen paraat.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 30 september 2022 door KokenmetKarin