Witte wintergroente met gnocchi

Wat denkt u, gaan we nog sneeuw krijgen? Volgens de weerman niet.

Nou, dan niet, dacht ik, terwijl ik een tas vol prachtige witte wintergroente uitpakte. Pastinaken, meiknollen, topinamboeren en – niet speciaal winters, maar wel mooi – een bloemkool. Ik moest even terugdenken aan mijn wittekerstmenu, toen ik wekenlang in de weer was met het bedenken en uittesten van sneeuwwitte gerechten.

Terwijl ik toen ook al wist dat witte groenten alleen maar lekkerder worden als je er iets mee doet waardoor het lelieblanke er vanaf gaat. Roosteren is met stip mijn favoriete groentebereidingswijze. De saaiste groente transformeert in de oven tot goudgele knapperige weelde. Onvermoede smaken komen naar boven, zoals het zoete van pastinaak, het frisse van meiknol, het romige van aardpeer of het notige van bloemkool.

Miso moest er ook door, want ik zit in een miso-fase. Als je eenmaal een bakje van die geweldige Japanse smaakmaker in je koelkast hebt, is de neiging groot om het overal in, door en tussen te verwerken. Witte miso, die trouwens ook al niet wit is, maar karamelkleurig. Er vroeg laatst een lezeres of ik daar geen doe-het-zelfrecept voor kon geven, maar het zelf fermenteren van sojabonen met rijst en een speciale schimmel, daar ga ik niet aan beginnen. Zeker niet nu het op steeds meer plekken gewoon te koop is, niet alleen in toko’s, maar ook in de supermarkt.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 21 maart 2022 door KokenmetKarin