Kruiden en specerijen, we kennen er heel veel, maar wat maakt een kruid of een specerij nou winters? Winterse kruiden en specerijen verwarmen je van binnenuit en hebben vaak een scherpe, pittige of zoete smaak. Ze zorgen niet alleen voor innerlijke warmte maar zijn ook een verrijking in gerechten. Wij hebben een paar verwarmende kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet die je gerechten heerlijk laten smaken.
Cayennepeper
Cayennepeper is één van de bekendste Spaanse chilipepers. De smaak kan variëren van mild tot zeer scherp. Deze specerij wordt vooral gebruikt om een gerecht meer pit te geven en is erg populair in Mexicaanse en Spaanse gerechten.
Fenegriek
Fenegriek heeft een kruidige, warme smaak en is een belangrijk ingrediënt van kerrie-mengsels. Fenegriek wordt vaak gebruikt in chutneys, groenteschotels en vleesgerechten. Een klein beetje fenegriekpoeder geeft ook een bijzondere smaak aan ontbijtgranen en muesli.
Foelie
De smaak van foelie doet denken aan nootmuskaat maar is zachter en subtieler van smaak. Foelie kan gebruikt worden in zoete desserts zoals pudding en rijstepap, maar ook in hartige gerechten zoals stoofpotten, soepen en sauzen.
Gember
Gember heeft een verfrissende, scherpe en intense smaak. Deze specerij past in tal van gerechten en is vooral populair in zoete gerechten als cake en koekjes, maar ook heerlijk bij stoofschotels en Oosterse gerechten.
Jeneverbes
Jeneverbessen hebben een houtachtige, bitterzoete geur en een licht pikant verfrissende smaak. De bessen passen perfect in stoofpotten en zijn een smaakvolle aanvulling voor marinades en sauzen. Om optimale smaak uit de jeneverbes te halen kan je ze kneuzen of malen voor gebruik.
Kaneel
De smaak van kaneel kan variëren van een milde, zachte smaak (kaneel Ceylon) tot een diepere volle smaak (kaneel kassie). Kaneel wordt vooral in zoete gerechten gebruikt, maar past ook perfect in hartige gerechten zoals stoofpotten.
Lees de blog verder op puurenkracht.nl.
Geplaatst op 13 februari 2020 door puurenkracht