Welke noten zijn het gezondst, en hoeveel per dag?

Een handje noten per dag; niet alleen lekker maar ook heel gezond. Waarom? Omdat noten omega-3 bevatten, oftewel goede vetten die ons lichaam nodig heeft. In deze blog schreef ik al van alles over verzadigde en onverzadigde vetten, en in dit artikel schreef ik het een en ander over omega-3. Handig om even te lezen voor je in dit artikel duikt. Daarnaast bevatten noten allerlei belangrijke vitamines, mineralen, en eiwitten die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Maar gelden die gezondheidsvoordelen voor alle soorten? Of is de ene noot de ander niet? Ik leg het je uit in de artikel. Lees je mee?

Zijn alle noten even gezond?

Nee, helaas. Hoe lekker sommige ook zijn, ze zijn niet allemaal even gezond. In de supermarkt vind je voornamelijk geroosterde, gebrande, gezouten, ongezouten, gekruide, en zelfs gezoete noten. Maar wil je voor een gezonde variant gaan, ga dan voor de ongezouten (rauwe) of geroosterde variant. Oftewel, noten die niet (of zo min mogelijk) zijn bewerkt. Zo voorkom je extra calorieën, een overschot aan zout of suiker en zorg je ervoor dat de goede eigenschappen van de noot niet verloren gaan.

De ongezouten variant dus

Alle ongezouten noten zijn in principe goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Maar er zijn wel verschillen een paar verschillen:

  • Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige nuttige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Heel gezond dus.
  • Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen. Wel kan het roosteren (de warmte) er voor zorgen dat bepaalde goede voedingsstoffen verloren gaan.

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl

Geplaatst op 16 maart 2018 door ilovehealth