Welke informatie kan je terugvinden op het etiket?

Wist je dat je niet zomaar een sausje ‘mayonaise’ mag noemen van de wet? Deze móet eigeel en minstens 70% vet bevatten. Wat er op een etiket komt te staan is aan nog meer regels gebonden. Welke informatie op het etiket kan nog meer interessant zijn voor jou?

Wetgeving omtrent etikettering

Op de verpakkingen van producten staan een hoop teksten, tabellen, logo’s en afbeeldingen. Dit noemen we het etiket. Op het etiket kan je ontzettend veel informatie terugvinden die je kan helpen een gezondere of bewustere keuze te maken. Etiketten zijn bedoeld ter informatie en mogen in principe niet misleiden. Je zou het soms niet zeggen, maar fabrikanten moeten aan veel wetten en eisen voldoen bij hun etikettering.

Een van deze wetten is de Europese wet Voedselinformatie. Het doel van de wet Voedselinformatie is de leesbaarheid van het etiket te verbeteren en de consument informatie te geven om een goede voedselkeuze te kunnen maken. Met aandacht voor gezondheid, veiligheid, herkomst en milieu. De wet Voedselinformatie geeft voorschriften over wat er op het etiket moet staan en waar consumenten bij verkoop eventueel over geïnformeerd moeten worden.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 19 maart 2022 door fitnl