Wat zijn de voor- en nadelen van het ketogeen dieet?


Wat houdt het in?

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij voornamelijk vetten (80%) gegeten worden en weinig eiwitten en koolhydraten (20%). Het dieet leg de focus op vet als primaire energiebron. Normaal gesproken worden de koolhydraten die gegeten worden afgebroken tot glucose, wat in de bloedbaan terechtkomt, waarna het naar de cellen wordt vervoerd. Bij dit dieet is er minder glucose in de bloedbaan omdat er weinig koolhydraten gegeten worden.

Het lichaam krijgt niet voldoende energie uit de glucose voor de basisfuncties. Als reactie gaat de lever over op het afbreken van vetten waarna er ketonen in het lichaam komen. Deze ketonen worden vervolgens gebruikt als energiebron.

We spreken van een ketose als het lichaam in metabolische staat vetten gebruikt als energiebron.

Om het lichaam zo snel mogelijk in een ketose te krijgen, kan er eerst gekozen worden voor een verhouding van 90% vetten en 10% eiwitten en zo weinig mogelijk koolhydraten. De enige voedingsmiddelen met koolhydraten die gegeten worden zijn groene groenten. Rijst, brood, pasta en producten met suiker worden vermeden. Spek, eieren, noten en vet vlees daarentegen worden verhoogd [1].

Verschillende diƫten

  • Klassiek ketogeen dieet: bestaat voor 80% uit vetten, 1 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht en de rest van de energie uit koolhydraten. Voor iemand van 60 kg met een dagelijkse energiebehoefte van 1800 kcal komt dit neer op 160 gram vet, 60 gram eiwit en 30 gram koolhydraten.
  • MCT ketogeen dieet: MCT (medium chain triglyceriden) zijn vetten die voorkomen in palm- en kokosolie. Deze vetten verschillen van de LCT (long chain vetten) die voornamelijk te vinden zijn in dierlijke producten. Het MCT ketogeen dieet bestaat voor 70% uit vetten, 10% uit eiwitten en 20% uit koolhydraten. Door de MCT-vetten zijn er minder vetten nodig om in ketose te komen. MCT vetten worden anders opgenomen in het lichaam. Hierdoor kunnen meer eiwitten en koolhydraten worden gegeten [2].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 30 juli 2019 door fitnl