Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het schrappen van te veel vet uit de voeding kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vet uit onze voeding heeft namelijk belangrijke functies voor ons lichaam. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste functies.
Allereerst levert vet de in vet oplosbare vitamines A,D,E en K. Maar vet in de voeding zorgt er ook voor dat deze vitamines beter worden opgenomen.
Vitamine A is betrokken bij het op peil houden van de weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees. Bij een tekort kan je in het begin last krijgen van een verminderde weerstand, droge huid en dof haar. Bij een langdurig chronisch tekort ontstaan er problemen met het gezichtsvermogen, zoals nachtblindheid. In het ernstige geval leidt dit tot totale blindheid. Dit zien we vooral in ontwikkelingslanden waar een tekort aan vitamine A de voornaamste oorzaak van blindheid is.
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door de huid aangemaakt. Maar we halen vitamine D ook uit onze voeding. Het is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor. Het is essentieel voor een goede weerstand en een goede werking van de spieren. Wanneer er een tekort aan vitamine D ontstaat kunnen er problemen met het skelet ontstaan. Denk aan rachitis bij kinderen en osteomalacie en osteoporose bij volwassenen. Daarnaast kan een ernstig vitamine D-tekort leiden tot spierzwakte en spierkrampen.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 15 juli 2019 door fitnl