Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

Wat werkt beter voor het slapen? Whey of caseïne eiwit? Onderzoekers van de Maastricht universiteit zochten het uit [1].

Zoals we al eerder beschreven in een uitgebreid artikel kan een extra eiwitrijke maaltijd vóór het slapen bijdragen aan spierherstel gedurende de nacht. Tenminste ervan uitgaande dat het extra eiwitten zijn. De huidig dominante theorie is dat de totale eiwitconsumptie leidend is. Het is vooralsnog nog niet bekend of eiwitconsumptie vóór het slapen ook de synthese van mitochondriale eiwitten kan verhogen. Daarnaast is niet onderzocht of caseïne eiwit of whey eiwit de voorkeur heeft voor optimale spiereiwitsynthese.

Onderzoeksopzet en resultaten

De 36 gezonde jongen manen deden mee aan de metingen en een enkelvoudige duurtraining in de avond (19:30). Dertig minuten voor het slapengaan (om 23:30 uur) consumeerden de deelnemers 45 gram caseïne-eiwit, 45 gram wei-eiwit of een calorievrije placebo [1]. Door middel van continue intraveneuze infusies van l- [ring-13C6]-fenylalanine zijn er bloed- en spierweefselmonsters verzameld om de synthese van mitochondriale en myofibrillaire eiwitten te beoordelen. In het kort is myofibrillaire eiwitsynthese verantwoordelijk voor de productie van contractiele eiwitten in spiervezels, terwijl mitochondriale eiwitsynthese verantwoordelijk is voor de productie van eiwitten die de energieproductie in de mitochondriën ondersteunen.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 04 juli 2023 door fitnl