Wat werkt beter: snelle of langzame herhalingen?
Wat werkt beter voor meer spiermassa en spierkracht? Snelle of héél langzame herhalingen? In hoeverre heeft de zogenoemde time under tension invloed op je progressie?
De basis
Voordat we ingaan op alle wetenschap rondom rep tempo en time under tension… Eerst even een aantal definities zodat de inhoud duidelijker wordt.
- Time under tension is letterlijk tijd onder spanning. Oftewel de tijd dat je spanning genereert op de spier. Alleen is deze term niet helemaal correct. Een betere keuze in het geval van een snelle of langzame herhaling is: time under load. Oftewel de tijd dat je weerstand geeft tegen het gewicht. Denk bijvoorbeeld aan de squat. Als je een squat doet met beperkte uitslag van 30 graden zou je kunnen spreken van time under load, maar de tension bij een squat van 30 graden is niet genoeg om een voldoende trainingsprikkel te generen voor optimale mechanische spanning. Kortom, het gebruik van time under tension is meer een begrip in de sportschool, en dekt niet 100% de letterlijke en figuurlijke lading.
- Mechanische spanning: de externe weerstand die het gewicht op je spieren geeft. Zie het als een elastiek dat veel spanning krijgt te weerstaan als je deze weg duwt. Deze spanning staat ook op je spieren als je een oefening uitvoert die zwaar genoeg is. Je spieren moeten weerstand generen om het gewicht gecontroleerd te laten zakken of weg te drukken.
- Metabole vermoeidheid en stress: je bouwt door training lokaal vermoeidheid, stress en afvalstoffen op. Dit gebeurt als een training zwaar genoeg is of het veel herhalingen bevat tot (bijna) spierfalen.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 17 maart 2024 door fitnl