Wat je nog niet wist over eetstoornissen


Wat je nog niet wist over eetstoornissen

Een eetstoornis duurt gemiddeld 7,5 jaar [1] en is echt een reis om jezelf beter te leren kennen. Het is zowel voor de persoon als voor de omgeving erg intens om te beleven. Veel mensen hebben bij een eetstoornis soms nog het beeld van vroeger; een meisje dat niet wilt eten en extreem mager is.

Inmiddels is dat anders. Er zijn namelijk verschillende vormen van eetstoornissen. Dit komt mede dankzij het internet, zoals website als Proud2bme, maar ook ervaringsverhalen op blogs of op Youtube.

Een eetstoornis draait niet om eten, ook al oogt dat wel zo. Het zijn gevoelens en gedachtes die zich uiten in ongezond gedrag, wat zich langzaam opbouwt.

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is eigenlijk een psychische aandoening, die zich uit in verstoord eetgedrag [2]. Deze stoornis heeft verschillende types: anorexia, boulimia, binge eating disorder en het allegaartje NAO. Ook orthorexia kom je tegenwoordig tegen, hoewel deze variant officieel (nog) niet erkend is. Een eetstoornis komt het vaakst voor bij jonge mensen tussen de 13 en 25 jaar. Maar ook bij jonge kinderen onder de 13 jaar komt steeds vaker een eetstoornis voor[1].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 30 mei 2019 door fitnl