Wat je moet weten over omga-3 vetzuren
Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat
ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. We moeten ze daarom uit onze
voeding halen. Het consumeren van voldoende omega 3-vetzuren is
belangrijk voor allerlei processen in ons lichaam. In dit artikel lees
je welk effect omega 3-vetzuren op ons lichaam hebben en hoe je
voldoende van deze vetzuren binnenkrijgt.
Onderzoeken naar de effecten van omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn tal van onderzoeken die dit bewijzen. Enkele voorbeelden zijn:
- Uit een onderzoek dat in 2011 werd gepubliceerd in Biochimie
Journal, bleek dat omega 3-vetzuren een onmisbare rol spelen bij het
gezond houden van onze hersenen en het netvlies van onze ogen.
- Italiaans onderzoek toonde aan dat mensen die een hartaanval hadden
overleeft, minder kans hadden om opnieuw een hartaanval of een beroerte
te krijgen als ze visolie supplementen namen.
- Een onderzoek uit 2008 toonde aan dat de consumptie van omega
3-vetzuren door zwangere en zogende vrouwen, een positief effect heeft
op de gezondheid en intelligentie van het kind.
- Volgens een onderzoek dat in 2002 te lezen was in de British Medical
Journal, is er een verband tussen een tekort aan omega 3-vetzuren en
vroeggeboortes. Vrouwen die geen vis en zeevruchten aten, bleken 7,1%
kans op een vroeggeboorte te hebben. Vrouwen die regelmatig vis eten,
hebben slechts 1,9% kans op een vroeggeboorte.
- Uit een ander onderzoek dat te lezen was in de British Medical
Journal, bleek dat omega 3-vetzuren helpen bij het verkleinen van de
kans op borstkanker.
- Omega 3-vetzuren kunnen helpen bij het behandelen van ADHD. Dit werd
bewezen door een onderzoek dat in 2011 gepubliceerd werd in de Journal
of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.
Welk voedsel is een goede bron van omega 3-vetzuren?
Vis
is de bekendste bron van omega 3-vetzuren. Vooral vette vis, zoals
zalm, makreel, haring, forel en tonijn zijn goede omega 3 leveranciers.
Het is daarom aan te raden om één of twee keer per week vis te eten.
Naast omega-3 vetten is vis namelijk ook een goede leverancier van eiwitten. Ze staan op de lijst met eiwitrijke producten in de top.
Omega 3 is echter ook in plantaardige voeding te vinden. Voorbeelden hiervan zijn lijnzaad, pijnboompitten, walnoten, chiazaad, hennepzaad, koolzaadolie en spinazie.
Lees de blog verder op puurenkracht.nl
Geplaatst op 27 maart 2017 door puurenkracht