Wat is HIIT High Intensity Interval Training eigenlijk?

Interval training bestaat al heel lang, maar de nieuwere variant is High Intensity Interval Training.

HIIT High Intensity Interval Training

HIIT is een vorm van cardiovasculaire training wat bevorderlijk is voor het effectief trainen van je spieren, snel je conditie verbetert en de vet verbranding stimuleert. Een gemiddelde training duurt 15 tot 20 minuten met een warming-up en cooling down voor en na de training. Tijdens de training wissel je meerdere periodes van hoge intensiteit intervallen af met periodes van matig tot lage intensiteit intervallen. De afwisseling tussen intensieve momenten en rust zorgen ervoor dat je lichaam meer vet gaat verbranden en je conditie sneller zal verbeteren. Tijdens je hardlooptraining kan je bijvoorbeeld 1 minuut joggen af wisselen met 30 seconden sprint en dit tien keer herhalen.

Wat zijn de voordelen van HIIT?

Het grootste voordeel van HIIT is dat het je veel minder tijd kost en je sneller een beter resultaat oplevert. Dus je hoeft niet meer eindeloos op de loopband of hometrainer te staan. Door de intensiteit van je training op te voeren en korte pauzes te nemen, blijft je hartslag hoog gedurende de training waardoor je meer calorieën verbrand. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training. Nog een leuke bijkomstigheid is ‘afterburn’. Afterburn betekent dat het je lichaam veel energie kost om te herstellen na je intensieve training en daardoor blijft de vetverbranding ook na je training nog even doorgaan.

Waar kan ik HIIT trainingen doen?

Het leuke aan HIIT is dat je het bijna overal kan doen. Thuis, buiten in je tuin of het park maar natuurlijk ook in de sportschool. Een vorm van HIIT is de TABATA training.

Belangrijk is dat je goed kijkt naar het oefeningsniveau en deze aanpast aan jouw eigen niveau. Maar maak het jezelf niet te makkelijk, want het doel van HIIT is dat je voluit gaat tijdens de korte training. Begin echter wel voorzichtig en bouw het rustig op. Mocht je kampen met gezondheidsklachten dan is het verstandig om eerst afstemming met de huisarts te zoeken. Drie keer per week HIIT trainingen doet al wonderen voor je lichaam en conditie. Zorg ook voor voldoende rust tussen je trainingsdagen omdat het belangrijk is dat je spieren de tijd hebben om te herstellen.