Ik ben ermee gestopt.
Geen diëten of verboden voeding meer. Niet meer sporten om slank te zijn. Geen “nooit meer snoepen”.
De titel is enigsinds misleidend (waarvoor mijn excuses), want echt ‘op dieet’, in de zin van crash dieet, was ik nooit. Althans, als je de periode van de flexchallenge niet meetelt.
Wel was ik continu op zoek naar hét puzzelstukje, dé truck, hét voedingsschema of tactiek om m’n lijf naar mijn hand te zetten. Er is een reden dat ik alle boeken over voeding en gezondheid zo verslonden heb en al een aantal keren bij een diëtiste heb gelopen of door coaches begeleid ben.
Maar weet je wat het is. Ik wist echt wel WAT ik het beste kon eten.
En eerlijk is eerlijk, dat heb ik jou (en de rest van de wereld) ook in 5 minuten uitgelegd. Want linksom of rechtsom, als je alle bullshit en uitzonderingen vergeet, gaat het in de essentie om:
“gewoon normaal eten; volwaardige maaltijden met ingrediënten die m’n oma zou herkennen, vermijden van junkfood of fabrieksvoer, gevarieerd eten, meer groenten eten, meer water drinken en niet dooreten als je eigenlijk al vol zit” – tip: check ook onze blogpost over wat is fitfood als dit nog nieuw voor je is.
Ik wist alleen nog niet HOE ik dat moest doen.
Ja, met mes en vork, maar that’s it. Ik deed het niet. Hoe harder ik eraan trok en hoe harder ik slanker wilde zijn, hoe minder het lukte. Ik blies zelfs een beetje op de afgelopen maanden. Dus dan nog maar weer een boek lezen en flirten met het idee om het flexchallenge schema weer op te pakken.
Het knaagde aan me. Dit kon toch niet goed zijn? Ik schaamde me ook, want ik sta wel met mijn gezicht hier op het blog en vol overtuiging seminars te geven. Het is niet dat het me aan kennis ontbrak. Er miste iets heel anders.
Weet je wat het is? Eten is een fantastische manier om problemen op te lossen. Om je goed te laten voelen. Om te ontspannen. Dat is al zo oud als de mensheid en een krachtig biologisch mechanisme.
Er is niks mis met emo-eten.
Mede dankzij de nieuwe opleiding die ik nu volg bij the Institute for the Psychology of Eating (psychologen die zich op holistische manier met voeding, de psyche en gezondheid bezig houden – he ik eindelijk toch niet voor niks ooit die studie psychologie gedaan) ben ik de afgelopen maanden wel wat dingen in gaan zien.
Ik zal ze hier overigens nog niet allemaal bespreken, want ik ben van plan om hier meer over te gaan schrijven. Wat me wel echt duidelijk wordt nu is:
Zolang ik voeding inzet als oplossing voor dieperliggende problemen, zullen alle uiterlijke veranderingen die ik probeer af te dwingen niet duurzaam zijn (of zelfs niet lukken).
Je voedingspatroon aanpassen lijkt makkelijker dan toegeven dat je in een slechte relatie zit, en daar actie op ondernemen.
Een heftig trainingsschema volgen lijkt makkelijker dan erkennen dat het financieel gezien een zooite is, en dat je daar verantwoordelijkheid voor moet nemen.
Denken dat met het ‘perfecte lijf’ ook het ‘perfecte leven’ komt is een illusie.
Uiteindelijk ben ik er dus maar gewoon mee gestopt. Gestopt met willen veranderen. Gestopt met mezelf niet goed of niet mooi vinden. Gestopt met mijn buik inhouden. Gestopt met mezelf een onrealistisch doel voorhouden.
Toegegeven dat is best eng. En er zijn ook wel wat reepjes chocolade gesneuveld in het begin. Maar dat hoort erbij en heeft geen ‘schade’ gebracht (eerder rust en bevrijding).
Het kan heel goed zijn dat het voor jou wel echt een kwestie is van weten wat je moet eten. Voor mij ging het iets verder. Ik moest daar kijken waar ik onbewust liever niet wilde kijken, en al helemaal niet wist hoe of wat ik daarmee aan moest.
Het zijn kleine stapjes van bewustwording, en perfect is het nooit.
Nu eet ik niet volgens een opgelegd protocol, maar wanneer ik honger heb. Ik eet bepaalde dingen wel (of niet) omdat ze goed laten voelen (of niet). Niet omdat het “verboden” voedingsmiddelen zijn.
Ik ga niet meer op de weegschaal staan, tenzij het moet. En sta ik er dan op, dan is ELK getal ok.
Ik eet pizza, ijs en chocolade. Maar ook groenten, vlees en fruit. Ik eet tot ik vol zit. Ik eet rustig en met aandacht. Ik probeer te ontspannen tijdens het eten en te stoppen als ik genoeg heb (niet pas als mijn bord leeg is). Mijn lijf geeft zelf wel aan wat het nodig heeft.
Kijk ik in de spiegel, dan ben ik tevreden en trots op wat ik zie.
Is het ripped? Hoeft niet. Is het gezond en happy? Absoluut. Vind ik het mooi? Zeker weten. Komt dit door wat ik eet? Deels. Het komt vooral door hoe ik in mijn leven sta. De keuzes die ik hebt gemaakt. De dingen die ik losgelaten heb en de dingen die ik omarmt heb.
De afgelopen weken probeer ik steeds vaker en consistenter in deze mindset te blijven en (zonder dat dit de intentie was) verandert mijn lichaam met me mee.
Je mindset is key. Je kunt niet het zelfvertrouwen en leven krijgen dat je wenst door alleen je lijf te veranderen. Draai je namelijk alleen aan de knoppen aan de buitenkant, verandert er binnen niks mee.
Het is verrekt moeilijk om happy te zijn met wat je wenst, als je ook niet happy kan zijn met wie je bent.
Het veranderen van je lijf lijkt makkelijker dan kijken naar de gebieden waar je als persoon nog ‘werk nodig hebt’. Zelfvertrouwen kweken vergt inzet en reflectie. Inzien dat je op andere punten in je leven ongelukkig bent (werk, relatie, financieel) kan confronterend en moeilijk zijn. Keuzes en acties die daaruit voortvloeien eng en oncomfortabel.
Toch loont het om ook aan de binnenste knoppen te draaien. Het mooie is namelijk dat de buitenkant laat zien hoe jij je van binnen voelt.
Ook ik ben er nog lang niet en ik weet dat het een bumpy ride zal zijn naar volledige zelf-acceptatie en food-freedom. Juist uit het feit dat het niet meteen lukt of perfect is, valt zo veel uit te leren en te winnen! Daar kan je alleen maar een betere en mooiere persoon van worden.
So, let’s enjoy the ride!
Liefs,
Sjanett
PS Spreekt dit onderwerp je aan? Vanaf februari 2017 komen er coachingsplekken beschikbaar voor fitfoodies die op zoek zijn naar ‘food freedom’ en een betere relatie tussen zelf, lichaam en voeding. Als je interesse hebt, stuur me gerust een mailtje, dan zet ik je alvast op de wachtlijst.
Geplaatst op 12 oktober 2016 door lovefitfood