Wat eet jij voor en na je training?

Wat eet jij voor en na je training? (1)

Niets is zo vervelend dan trainen met een knorrende maag of juist een te volle maag waardoor je niet het maximale uit een training kunt halen. Wat en wanneer eet je het beste voor en na je training? Een algemene stelregel is om twee uur voor de training de laatste grote maaltijd te eten. Ga je een intensieve power workout doen? Eet dan eiwitrijke producten in combinatie met producten waar koolhydraten met een lage glycemische index (GI) inzitten. Koolhydraten worden snel omgezet in energie, terwijl het bij eiwitten langer duurt voordat ze verwerkt zijn.

Trainen in de ochtend

Vroeg in de ochtend gaat trainen – bijvoorbeeld voor het werk – gaat prima op een nuchtere maag wanneer je de avond er voor goed hebt gegeten. Zorg dan wel dat de training niet te intensief is, enerzijds omdat het energieniveau niet is wat het later op de dag is, anderzijds ook omdat de spieren nog stijf en koud zijn van de nacht. Heb je trek, eet dan iets kleins: een banaan, een rijstwafel met pindakaas of zelfgemaakte ontbijtkoek. Dit zijn producten met snelle koolhydraten die snel hun werk doen en niet zwaar op de maag vallen.
Na je ochtendtraining kun je een vullend en eiwitrijk ontbijt nemen; bijvoorbeeld een groene smoothie, smoothie met havermout of yoghurt met fruit & granola. Voeg idealiter ook nog een scoop proteïne toe voor extra eiwitten, zodat je spieren nog sneller herstellen.

Training later in de ochtend

Train je wat later op de ochtend? Zorg dan voor een stevig ontbijt zoals een smoothie met havermout, warme havermout, spelt pannenkoeken of banana pancakes. Dit zijn juist gerechten met koolhydraten met een lage glycemische index en geven langdurig energie. Wacht na het ontbijt minimaal een uur tot de start van de training.

Na deze training zal het alweer weer bijna lunchtijd zijn. Grote kans dat als je terugkomt van een training je zin hebt in iets zoets. Dat is niet raar want na ongeveer een uur intensief sporten is je glycogeenvoorraad (energie) uitgeput en vraagt je lichaam om snelle koolhydraten. Eet dan een banaan of gedroogd fruit of drink een veggie juice of kokoswater. Neem binnen een uur na de training een echte maaltijd; kwark met fruit en noten, omelet met groenten of een salade met quinoa, kip/zalm en noten. Eiwitten!