Wanneer ik een hardloopevenement op het programma heb, vind ik het vaak lastig wat ik van te voren moet eten. Voor een trainingsloopje maakt het me vaak niet zoveel uit. Ik ga ook wel eens voor mijn ontbijt de deur uit of juist net na het avondeten. De ene keer gaat dat prima, maar op een andere dag heb ik meer problemen. Zo heb ik wel eens last van een zij-steek, buikpijn, darmkrampen of een klotsbuik. Dat zijn dingen die je liever niet meemaakt wanneer je een wedstrijdloopje gaat rennen. Voor mijn halve marathon een tijd geleden besloot ik om eens op onderzoek uit te gaan. Wat is nou handig om te eten voor, tijdens en na een loopevenement?
Allereerst zocht ik uit of het fenomeen "koolhydraten stapelen" effectief is. Dit koolhydraten stapelen houdt in dat je een aantal dagen voorafgaand aan je wedstrijd al begint met het eten van grote porties koolhydraten. Dit zou betekenen dat je op de wedstrijddag genoeg reserves hebt. Je raakt dan minder snel vermoeid, omdat je "snelle" brandstof minder snel op is. Dit koolhydraten stapelen werkt eigenlijk alleen voor lange duurlopen. Dat zijn de loopjes waarbij je in ieder geval 90 minuten actief bent. Voor een loop van 5 of 10 kilometer mag je dit stapelen dus even overslaan. Ga je een halve marathon of een hele marathon lopen, dan kun je hier zeker rekening mee houden in de dagen voorafgaand aan je run.
Je wedstrijddag begint natuurlijk 's ochtends al. Ook al loop je pas aan het eind van de middag of 's avonds, zorg ervoor dat je altijd goed ontbijt. Wanneer je 's ochtends al moet lopen, kun je je ontbijt ook iets aanpassen. Belangrijk is dat je ten minste twee of drie uur voor de start een maaltijd eet. Daarna kun je een uur voor de start eventueel nog een banaan nemen of een kleine reep.
Lees verder op www.followfitgirls.com
Geplaatst op 03 december 2015 door followfitgirls