Waarom zwicht de ene persoon veel sneller voor iets lekkers dan de ander?

Stel, je loopt langs de bakker en de geur van verse broodjes vult je neusgaten. Dan voel je waarschijnlijk de drang om naar binnen te lopen en een lekker croissantje te halen. Maar gelukkig ben je geen slaaf van je impulsen, en eet je niet alles wat je voorbij ziet komen. Je bent namelijk in staat om je impulsen, emoties en gedachten te controleren om je zo aan je langetermijndoel te kunnen houden [1]. Met een moeilijk woord wordt dit ook wel zelfregulatie genoemd.

Helaas is lang niet iedereen er even goed in om zich te beheersen en zijn of haar gedrag te reguleren. Hier zijn meerdere redenen voor. Hieronder vind je een overzicht van de meest belangrijke verklaringen.

Verschil in de mate van impulsiviteit

Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met (extreem) overgewicht minder goed met voedselverleidingen om kunnen gaan, omdat ze minder goed hun impulsen kunnen remmen [1]. Opvallend is dat de slechtere impulsbeheersing bij hen eigenlijk alleen van toepassing is op het gebied van voedsel. Op andere vlakken zijn mensen met overgewicht vaak veel minder impulsief. Ze zijn bijvoorbeeld niet meer geneigd tot het doen van impulsaankopen [1].

De aandacht bij het langetermijndoel houden is geen makkie

Het werkgeheugen van mensen met obesitas en overgewicht werkt soms minder goed bij het zien van lekker eten [1]. Je werkgeheugen speelt onder andere een belangrijke rol bij het oproepen van oude herinneringen of het vasthouden van recente gebeurtenissen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een telefoonnummer wilt onthouden of op het juiste moment aan je langere termijn doel denkt om af te vallen.

Geplaatst op 12 juni 2019 door fitnl