Waarom is voldoende slaap belangrijk?
Wanneer je slaapt, heeft je lichaam tijd om zich te herstellen. Dat het lichaam dit kan doen heeft te maken met allerlei chemische processen.
Jij slaapt misschien wel, maar ondertussen is je lichaam nog steeds druk bezig. Het lichaam is bezig om de dag te verwerken, het reinigt zichzelf en er vindt cel vernieuwing plaats. Ook zorgt goede slaap voor een betere weerstand. Daarnaast zijn onder andere testosteron en groeihormonen hard aan het werk om je lichaam te laten herstellen. Deze hormonen hebben tussen de 7 en 9 uur nodig om optimaal aangevuld te worden.
Testosteron en groeihormonen
Testosteron is een anabool (weefsel opbouwend) hormoon en is onder andere betrokken bij het proces van spieropbouw. Dit doet het door je eiwitsynthese (opbouw van eiwitten, oa spieropbouw) te versnellen. Hoe hoger je testosteronspiegel, hoe groter je spieropbouwend vermogen. Daarnaast wordt het hormoon testosteron voornamelijk "s nachts door je lichaam aangemaakt.
Het groeihormoon, ook wel Somatotropine of Human Growth Hormone (HGH) genoemd, is ook een anabool hormoon. De productie van HGH is ook het hoogst tijdens je slaap. HGH stimuleert onder andere je eiwitsynthese en het stofwisselingsproces van vetten en koolhydraten. Daarnaast is het direct betrokken bij de productie van de insulinegelijkende groeifactor IGF-1.
Deze groeifactor is bevorderend voor celdeling en groei van weefselcellen, hetgeen je wil bereiken wanneer je hard traint. Beide hormonen worden voornamelijk tijdens je slaap aangemaakt. Dit bewijst nog maar eens hoe belangrijk een goede nachtrust is.
Het stresshormoon Cortisol
Wanneer je een slaaptekort hebt, zal je lichaam meer van het katabole stresshormoon Cortisol aanmaken. Cortisol is niet goed voor het lichaam en zal je herstel, groei en vetafbraak juist tegengaan. Wanneer je enorm hard aan het werk bent in de sportschool om je spieren op te bouwen is dit het laatste wat je wil. Vandaar dat naast hard trainen en goed eten, slaap gezien wordt als één van de pilaren om je prestaties te verbeteren.
Slaaptekort en eetlust
Bij te weinig of onvoldoende slaap zal je lichaam meer ghreline aanmaken, een hormoon wat invloed heeft op de eetlust. Wanneer de aanmaak hiervan stijgt, zal de zin in eten toenemen. Daarentegen zal bij voldoende slaap het hormoon leptine aangemaakt worden wat er voor zorgt dat de eetlust onder controle blijft.
5 Tips & Tricks
Niet alleen slaap is belangrijk voor een optimaal herstel, ook de kwaliteit van je slaap is erg belangrijk. In je diepe slaap wordt het meeste groeihormoon afgegeven. Wanneer je slecht slaapt zal deze fase moeilijker bereikt kunnen worden. Om je te helpen deze fase vaker en makkelijker te kunnen bereiken hebben we een aantal tips:
We hopen dat je met deze tips makkelijker en beter zal slapen. Er is dan ook niks lekkerder dan opgewekt wakker worden na een goede nachtrust. Mocht je zelf nog goede tips hebben, laat ze ons dan vooral weten!
Welterusten!
- advertorial -
Geplaatst op 26 juli 2015 door bodyenfitshop