Waarom minder zitten je gezond houdt (zeker in combinatie met Bodyhoopen)

VAKER KORT BEWEGEN

Je kunt beter váker per dag relatief kort bewegen, dan drie keer per week intensief sporten en de rest van de week 9 uur per dag zitten. Daarmee zeg ik niet dat intensief sporten niet goed is, maar vooral dat lang achter elkaar zitten ongezond is. Want ook al sport je drie keer per week intensief, toch compenseert dat de negatieve effecten van zitten niet.

Sommige bronnen geven aan dat je langdurig zit als je meer dan twee uur achter elkaar zit, óf in totaal meer dan vijf uur per dag. Anderen geven aan dat wanneer je meer dan 11 uur zit je 40% meer kans hebt op gezondheidsproblemen. Er is geen norm vastgesteld voor hoe lang je ‘mag’ zitten zonder gezondheidsrisico’s. Maar het is in elk geval duidelijk dat het handig is om elke twee uur te bewegen.

SPIEREN IN ACTIE

Waarom langdurig zitten ongezond is? Je spieren zijn natuurlijk vrijwel niet actief als je zit. Bijvoorbeeld je been- en bilspieren; de grootste spiergroepen van je lichaam. Hierdoor gaat je stofwisseling omlaag en neemt je lichaam glucose minder snel op. Glucose wordt ook wel suiker genoemd, en komt onder andere in je bloed als je koolhydraten eet. Denk aan aardappelen, rijst, pasta, brood, snoep, koek, frisdranken en groente en fruit. Bovendien slaat je lichaam door al het zitten makkelijker vet op en dit alles verhoogd het risico op onder andere diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoe kun je langdurig zitten tegen gaan? Natuurlijk door vaker te bewegen, en daar is zelfs een mooie term voor; maak kennis met sitting breaks. Sta elke twee uur op en beweeg één tot twee minuten. Laat je hartslag daarbij flink omhoog gaan. Dat lukt het beste met iets van krachttraining: opdrukken of squats bijvoorbeeld. En ook hoepelen is een prachtige manier voor.

ONDERBREEK HET ZITTEN

Werk je thuis? Hoepel dan bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten in de loop van de ochtend, als je een paar uur hebt gewerkt achter de computer. In de loop van de middag neem je telkens na twee uur een korte pauze waarin je een paar keer op- en de neer de trap oploopt of squats doet. En misschien kun je nog wel even naar buiten voor een wandeling in de loop van de middag, waarbij je flink doorstapt.

Werk je op kantoor? Dan is het waarschijnlijk minder handig om daar te hoepelen. Begin je dag dan met een hoepel workout vóór je naar je werk gaat, en kies op het kantoor voor trap lopen, planken of squats. In elk geval iets waarmee je je spieren gebruikt en je hartslag iets omhoog gaat. Een wandeling voor je lunch kan ook, of staand vergaderen. Alhoewel je hartslag daar niet enorm van stijgt. Maar goed, het is in elk geval een onderbreking van het zitten.

Wissel zitperiodes dus in ieder geval af met beweging, en zet lekker een muziekje op tijdens het hoepelen. Dat is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je gemoedstoestand.

Geschreven door: Marieke de Groot van De Voedingsacademie