Zon? Smeren! Dat weten we en doen we (meestal) braaf. Maar wat weet je eigenlijk over zonnebrandcrème? Waarom zorgt een crème er voor dat je niet verbrandt? Moet je je tegen UVB-straling beschermen? Of ook tegen UVA? En: moet je ook smeren als de zon niet schijnt?
Nee, dat ligt aan de ingrediënten. In veel anti-zonnebrandmiddelen zit zink- en titaniumoxide. Deze stoffen werken als miljoenen spiegeltjes en kaatsen het zonlicht terug, zo valt er niet veel zon op de huid. Een zonnebrandcrème kan ook bestaan uit benzofenonen; deze absorberen de UV-stralen. De straling van de zon dringt niet tot in de huid en zal niet verbranden.
De zon heeft verschillende soorten straling. De ultraviolette straling van de zon, de UV-straling, heeft invloed op de huid.
Zonlicht bestaat voor meer dan 95 procent uit UVA. Dit licht zorgt voor een snelle bruine kleur omdat je huidpigment verandert. UVA-straling dringt diep in de huid door maar je verbrandt er niet door. Toch kan deze vorm van UV-straling wél huidschade, huidveroudering en huidkanker veroorzaken. Daarom moet je ook je huid insmeren als je niet verbrandt!
UVB zorgt ervoor dat de opperhuid dikker wordt. Hierdoor wordt de huid beschermd tegen teveel zonlicht. Teveel UVB-straling zorgt ervoor dat je verbrandt. Het aantal keer dat je verbrandt, vergroot het risico op huidkanker.
Lees verder voor de overige 6 vragen en antwoorden op www.gezondnu.nl
Wil jij een abonnement op GezondNU? Maak dan nu gebruik van de aanbieding in combinatie met het nieuwste boek van Rens Kroes..
Geplaatst op 10 augustus 2015 door GezondNu