Waarom ik geen havermout eet (en ook geen quinoa, rijst, boekweit of spelt)

Tenenkrommend. Het moet er nu echt van komen.

Ik raad het niet aan om havermout, quinoa, rijst, boekweit, spelt of welk (pseudo)graan dan ook te eten.

Ik hoef mijn mailbox maar te openen en er staat weer een vraag over granen in. Iets in de trant van:

  • Kan ik ingrediënt x ook vervangen door speltmeel/havermout/quinoameel?
  • Ik heb zo gezond Paleo ontbeten vandaag: havermoutpap, hoe denk jij daar over?
  • Past quinoa binnen Paleo?
  • Hoe denk je over rijst?

En echt, ik waardeer al die vragen enorm! Ik ben blij dat je er over nadenkt, dat is een goed teken. Blijf ze vooral stellen wanneer je twijfelt.

Ik vind granen of pseudogranen géén gezonde optie. Mij maakt het niet uit dat havermout ineens hip is, of quinoa. Die kookboeken met havermout (in ELK recept in één boek havermout??) zijn leuk hoor, maar dan alleen om naar te kijken in de winkel.

Spelt wordt een oergraan genoemd dus is het ook Paleo? Nee. Verre van. De oermens at geen granen en ook geen pseudogranen. Ons lichaam is dan ook niet gemaakt om dit te eten. Zo simpel is het. Zie ik deze kwestie niet een beetje zwart-wit dan?

Nee.

Het houdt namelijk niet op bij gluten. Alle granen (én pseudogranen) bevatten antinutriënten die de darmwand kunnen beschadigen en daardoor de opname van voedingsstoffen verminderen en bovendien een (chronische) ontstekingsreactie veroorzaken.

Daarnaast bevatten granen lang niet zo veel voedingsstoffen als wordt beweerd en dat wat er dan wel in zit is ook nog eens niet al te goed opneembaar voor ons lichaam. In het slechtste geval kost het verteren van granen je zelfs meer voedingsstoffen dan het je oplevert. Je hebt er dus gewoon niks aan.

Op zijn best leveren granen je wat koolhydraten op in de vorm van snelle suikers. Snelle suikers die er vooral voor zorgen dat je niet van je suikerverslaving af komt, in het geval je daar nog mee worstelt.

Maar zijn havermout, rijst en quinoa dan geen ‘veilige’ granen/pseudogranen? Niet voor iedereen. Zeker niet als je in enige mate gevoelig bent voor gluten, en dan nog verschilt het per persoon. Ikzelf blaas op als een michelinvrouwtje wanneer ik rijst eet. (echt waar.. foto’s bespaar ik je)

We weten ondertussen wel dat we die koolhydraten ook prima uit groenten en fruit kunnen halen. PLUS heel veel vitaminen, mineralen en antioxidanten, en een fractie van de antinutriënten. (ja zelfs broccoli bevat in enige mate antinutriënten en niet alle antinutriënten zijn even slecht)

Het is voor mij ook niet zozeer een kwestie van ‘granen zijn de duivel en als je één hap eet gaat het mis’. Nee hoor, helemaal niet! Mij gaat het erom dat granen worden gegeten IN PLAATS VAN groenten. En dat is waar het mis gaat.

Mensen worden ziek (en/of komen aan) door verkeerde voeding en tekorten aan voedingsstoffen. We hebben het druk, haast en geen tijd. (en dat allemaal tegelijk) Elke dag opnieuw. Dat is een enorme belasting voor het lichaam. Het is dus jouw taak om je lichaam hierbij te ondersteunen. Uit de maatschappij stappen om stress te verminderen is voor de meeste van ons tenslotte geen optie.

Lees verder op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 02 mei 2017 door eetpaleo