Waar we omega 3 voor nodig hebben

Een tijdje geleden schreef ik al een artikel over welke voedingssupplementen belangrijk zijn (in mijn ogen) en waar ze dan precies voor dienen. Een van die supplementen is het omega 3 supplement; eentje waar ik al lange tijd trouw aan ben vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Tijd om deze eens verder onder de loep te nemen en te bekijken waar deze vetzuren nu precies voor dienen en welke effecten dat met zich mee brengt.

Waar zit het in?

Eerst even terug naar de kern, want wat zijn omega 3 vetzuren precies? Het is een groep meervoudige onverzadigde vetzuren die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een van de belangrijkste uit deze groep is alfa-linoleenzuur. Dit wordt gezien als een essentieel vetzuur en deze wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar moet dus binnenkomen door middel van plantaardige voeding. Lijnzaadolie is de belangrijkste bron van alfa-linoleenzuur. Daarnaast komt het voor in walnoten, soja- en raapzaadolie, plantaardige margarines en in mindere mate in vlees en groene bladgroenten.

De groep bestaat daarnaast uit onder andere eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn visvetzuren waarvan, vrij vanzelfsprekend, de belangrijkste bron vis is en dan met name vette vis zoals zalm, makreel en sardines. De gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens een keer in de week vette vis te eten zodat je voldoende vetzuren binnenkrijgt. Mocht dit niet lukken, is een omega 3 supplement een goede aanvulling op je voeding omdat dit vol zit met EPA en DHA.

Lees verder op www.followfitgirls.com

Geplaatst op 04 juni 2016 door followfitgirls