Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo’n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het niet laten een zakje mee te nemen. Ik ben hier zo, zo, zó gek op. En ik niet alleen, Louen (3) smult er ook keihard van mee. Al vervang ik de wijn in dat geval door een scheut water. Leuk feitje: eigenlijk maak ik dit gerecht het liefst met kokkels ;) Kokkels komen vanuit onze eigen Waddenzee en worden met de hand opgevist. Het zacht zoete vruchtvlees van de kokkel is net als vongole súper smaakvol. Enfin, lang verhaal kort: ik kom op de een of andere manier vaker Italiaanse vongole tegen dan Nederlandse kokkels. Als ik de keuze heb kies ik graag voor Nederlandse kokkels, maar mocht je net als ik alleen vongole weten te bemachtigen dat is dit een meer dan waardige vervanger!
Vongele is de Italiaanse naam voor venusschelpen. Vongole (of venusschelpen) en kokkels lijken qua looks en smaak veel op elkaar. Als ik de mening van mijn medemens mag geloven zouden vongoles smaakvoller zijn dan kokkels, maar persoonlijk vind ik dat kokkels nét even wat meer zoete bite hebben. Echter zal alleen de kenner een verschil proeven. De vorm van vongole is wat platter, terwijl kokkels iets dikker en ronder zijn. Voor dit vongole recept maakt het precies niets uit of je nu vongole of kokkels gebruikt. De combinatie van roomboter, knoflook, peterselie en Parmezaanse kaas is bij beide soorten een match made in heaven. Deze prachtige schelpjes worden veelal gebruikt in pasta’s, maar wij maken er graag een borrelhap-achtig pannetje van. We eten dit vongole gerecht bijvoorbeeld als voorafje als we uitgebreid koken in het weekend óf serveren het als borrelhap met versgebakken stokbrood erbij. Die heerlijke saus wil je namelijk tot de laatste druppel op dippen.. Geniet ervan!
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 12 maart 2024 door beaufood