Volkorenbrood gezond of niet?

In ‘broodland’ is het belangrijk om het te hebben over meergranen, oergranen, spelt en vol met pitten en zaden. De belangrijkste van allemaal wordt vaak vergeten. Bij deze dus een ode aan het volkorenbrood! En al het andere waar veel volkoren in zit.

Wat is volkoren?

Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Daarbij is de hele graankorrel gebruikt voor het maken van brood. Zowel de binnenkant (meelkern), als de buitenste laag (kiem en zemel). In de kiem en zemel zitten de meeste vezels, vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen. De meelkern bestaat voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. Dit is de basis van elk brood: bloem.

100% volkoren

Bij brood staat er alleen volkoren op als er daadwerkelijk 100% volkorenmeel is gebruikt. De term ‘volkoren’ is namelijk wettelijk vastgelegd. Maar pas op! De term is alleen in de wet vastgelegd voor brood. De wet geldt niet voor andere producten zoals crackers, beschuit en koekjes. Een cracker met de volgende melding op de verpakking “Licht gewicht volkoren crackers”, hoeft dus helemaal niet zoveel volkoren te bevatten. Bekijk dus goed de hoeveelheid volkoren in een product op het etiket als het een ander product dan brood is.

Lees verder op www.eatrunlove.nl

Geplaatst op 19 februari 2017 door eatrunlove