Zo eet je voldoende jodium zonder brood

Tijd om een veel gestelde vraag te beantwoorden! Namelijk: “Hoe krijg ik voldoende jodium binnen wanneer ik geen brood eet?”

Allereerst is het belangrijk om jezelf te beseffen dat jodium van nature niet voorkomt in brood, en ook bijna niet in granen. Bij het maken van brood wordt jodium simpelweg toegevoegd om te voorkomen dat de Nederlandse bevolking een jodiumtekort krijgt – een maatregel van de overheid. Waarom brood? Omdat ze er vanuit gaan dat de gemiddelde Nederlander inderdaad regelmatig brood eet, zoals geadviseerd door het voedingscentrum.

Wie zich verdiept in Paleo weet echter ook dat dit heel anders is dan de richtlijnen van het voedingscentrum. Paleo richt zich juist op het binnen krijgen van méér voedingsstoffen. Alleen jodium is iets wat bij de meeste mensen toch wat aan de lage kant blijft wanneer ze Paleo gaan eten. Wanneer je brood weglaat en niet dagelijks zeewier eet, kom je niet zo heel gemakkelijk aan de hoeveelheid jodium die je nodig hebt.

Moet je dan toch maar brood gaan eten? Nou, nee. Het feit dat jodium toe wordt gevoegd aan brood betekent niet dat brood ineens gezond is. Stel dat er zou worden besloten dat we voortaan een multivitamine verwerken in taart. Zou het dan slim zijn om elke dag taart te eten, simpelweg omdat het vitamines bevat? Nee, niet echt. Het is en blijft taart.

Gelukkig is voldoende jodium binnen krijgen vanuit voeding helemaal niet zo moeilijk (ook wanneer je niet van zeewier houdt ;-)). Ik leg het je uit in dit artikel!

Lees verder op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 06 juni 2018 door eetpaleo