Vitamine D tekort? Wat is het gevolg?

Vitamine D (calciferol) is een in vet oplosbare vitamine die onze huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Het is belangrijk voor onze botgezondheid en ons humeur. Lees hier alle belangrijke informatie over deze vitamine.

Vitamine D komt in twee vormen voor, namelijk cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). Het is één van de 24 micronutriënten die cruciaal is voor het menselijk lichaam [1].

Het lichaam komt op twee manieren aan deze vitamine; namelijk via zonlicht en via voeding. Hierover later meer.

Waarom heb je vitamine D nodig?

Vitamine D heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Allereerst is het belangrijk voor stevige botten en tanden. Vitamine D bevordert namelijk de opname van calcium en fosfor uit het eten. Het zorgt er verder voor dat deze voedingsstoffen goed worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Door deze functie is het ook belangrijk om botontkalking zoveel mogelijk te beperken en het risico op osteoporose te verminderen. Hiervoor is wel voldoende calcium in de voeding nodig. Vitamine D activeert de nieren om calcium en aminozuren op te nemen zodat ze niet verloren gaan met de urine. Vitamine D speelt verder een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie [2][3].

Uit verschillende onderzoeken komen aanwijzingen naar voren dat voldoende vitamine D het risico op depressie [4], hart- en vaatziekten [5], diabetes type 2 [6] en darmkanker [7]. Daarnaast lijkt een optimale vitamine D status bij te dragen aan een betere nachtrust [8].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 22 oktober 2023 door fitnl