Vispie met dillesaus

Mijn makker in de strijd om de landgenoot aan de vis te krijgen is natuurlijk het Nederlands Visbureau. Dat voorziet mij desgevraagd van cijfers en feiten, maar soms ook van een kanttekening. Zoals nadat ik in de vorige aflevering van deze Verukkelijke Visvierweekse schreef over onze lage visconsumptie. ‘Tja,’ zo verzucht directeur Agnes Leeuwis, ‘ergens is ooit een eigen leven gaan leiden dat Nederlanders heel weinig vis eten, slechts 4,5 kilo per persoon per jaar. Dat cijfer kwam uit GfK-onderzoek dat zich richtte op huishoudelijk verbruik, met name gemeten in de supermarkten.’

Op haar verzoek heeft dat onderzoeksbureau onlangs opnieuw consumentenonderzoek gedaan, maar nu in combinatie met andere rapportages, zoals van Foodtrend, Nielsen en Iri plus EU-cijfers. ‘Da’s wel lastig,’ geeft Leewis meteen toe, ‘want het is vaak appels met peren vergelijken. Gaat het om vis in zijn geheel of alleen filets, om maar iets te noemen.’ Maar volgens die gloednieuwe cijfers blijkt dat we vorig jaar met z’n allen 241,9 miljoen kilo aan vis, schaal- en schelpdieren hebben geconsumeerd. Uitgaande van 17 miljoen Nederlanders (baby’s en bejaarden meegerekend) kom ik dan op 14,3 kilo per persoon per jaar. Daarvan wordt krap 4 kilo buiten de deur gegeten en ruim 10 kilo thuis. Kijk, dat klinkt al meteen een stuk hoopgevender.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 19 maart 2021 door KokenmetKarin