Vis met venkel

Zoek je een makkelijk recept met vis? In een pakketje in de oven werkt altijd. Bovendien combineert vis heel goed met venkel en met zeekraal. Scheutje drank erbij, in de oven ermee en klaar is kees.

Het was laatst Bewuste Visweek, was u zich daarvan bewust? Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders in het kader van duurzaamheid vaker kiest voor vis in plaats van vlees. Klinkt leuk, alleen eten we nog steeds niet de meest duurzame soorten zoals haring, forel, wijting, schar of poon. Maar ja, wat is duurzaam? In mijn Normandische dorp van 223 inwoners is helemaal niks, maar in het buurdorp, een kwartiertje fietsen verderop, is het elke dinsdag markt. Slechts drie kramen, en toch ga ik er als het kan altijd naartoe.

Dat komt vooral door visboer Laurent, met zijn blauwe kar het stralende middelpunt van het plein. Op maandag vist hij voor de kust van Dieppe, op dinsdag verkoopt hij zijn vangst. Hij heeft geen groot assortiment, zeker niet als het hard gewaaid heeft, maar wat hij heeft is altijd kakelvers. En belangrijker: hij weet van elke vis wat je er het beste ermee kunt doen.

Wat o wat zal ik vandaag eens nemen? Vive, zeg hij gedecideerd, pieterman in het Nederlands. Een ranke vis met een kek geel streepje. En met een gevaarlijk giftige rugvin, maar die haalt Laurent er netjes voor me af. Et voilà. Lekker ‘en papillote’ in de oven, zegt hij. Wil ik er misschien wat zeekraal bij? Ja, graag! Venkel zou er ook goed bij passen, bedenk ik. Nu had ik me maandenlang verheugd op venkel uit eigen moestuin, maar waarschijnlijk had ik ze te dicht op elkaar gezaaid, want het werden geen knollen, alleen lange groene stelen met wuivend fluffig groen en schattige gele bloemen. Heel leuk in een vaas, dat wel.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 30 oktober 2023 door KokenmetKarin