Gerechten met ‘en meurette’ erachter zijn gebaseerd op de Bourgondische klassieker van gepocheerd ei in rodewijnsaus (oeuf en meurette). Maar het kan toevallig ook heel goed met vis. Een fraai staaltje brown food om heel gelukkig van te worden.
Elke zondag rond het middaguur is het zaak om de telefoon bij de hand te houden. Dan appt Hanneke Schouten namelijk haar vrijdagse afhaalmenu naar haar telefoonlijst. Normaal gesproken runt ze in haar eentje het mini-restaurant Bouchon du Centre in Amsterdam, maar intussen is ze noodgedwongen overgestapt op één keer in de week take-away. Doorgaans is ze in een kwartiertje strak uitverkocht. Wie niet op tijd terug appt, vist achter het net. Dan zijn de 70 driegangenmenu’s vergeven en moet je weer een week wachten op gekonfijte varkenswangen, wildzwijnstoof, of fricassée de St. Jacques. Haar uiensoep is beroemd, net als haar paté en croute en kippenlevertjesparfait.
Sinds de tweede coronagolf hebben de meeste restaurants zich noodgedwongen op het afhaalconcept gestort, niet altijd met evenveel succes. Maar Schouten gooide al meteen in het voorjaar het roer om, want ja, de vaste lasten. Je kunt haar gerust een doorgewinterde veteraan noemen. Al decennialang doet ze alles in haar uppie, dus naast heerlijke menu’s bedenken en bereiden kan ze vooral heel goed plannen en organiseren.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 17 december 2020 door KokenmetKarin