De waarheid over eiwitten en vetverbranding

Over gezonde voeding bestaan helaas veel misverstanden. Wat als bewezen feit wordt gepresenteerd, blijkt vaak niet te kloppen. Jammer genoeg hebben veel mensen de leugen dan al voor waar aangenomen, zodat de mythe hardnekkig blijft bestaan. Zo denken velen dat je de vetverbranding kunt verhogen door meermaal daags kleine maaltijden te eten en dat eieren slecht zijn voor je cholesterolgehalte, waardoor je hartklachten zou krijgen. Onzin!

Zijn eieren slecht voor je?

Eet jij nauwelijks eieren omdat je vroeger hebt geleerd dat je gauw teveel neemt, wat schadelijk voor je gezondheid zou zijn? Gooi die achterhaalde informatie overboord en eet gerust een paar keer per week omelet of gekookt ei. Eieren bevatten inderdaad relatief veel cholesterol, maar cholesterol is geen gif: je lichaam heeft het nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien is de cholesterol in je voeding niet of maar heel beperkt van invloed op het cholesterolniveau in je bloed. Ei is dus niet slecht voor je hart en bloedvaten. Sterker nog: het is een betaalbaar voedingsmiddel met een hoge concentratie waardevolle voedingsstoffen, zoals fosfor, ijzer, kalk, thiamine, zink en vitamine A, B6, B12, E en K. Bovendien is het een zeer goede bron van essentiële aminozuren.

Veel eiwitten, slecht voor je nieren?

Denk jij dat veel eiwitten eten schade aan je nieren en botten kan veroorzaken? Dan ben je niet de enige. Eiwitrijke voeding ontrekt op korte termijn inderdaad calcium aan je botten, maar op de langere termijn geldt juist het omgekeerde effect. Een eiwitrijk eetpatroon leidt dus tot sterke botten en een kleinere kans op breuken. Daarnaast is er geen enkel bewijs dat je van hoge eiwitconsumptie nierklachten krijgt. De twee grootste risicofactoren voor nierfalen zijn diabetes en hoge bloeddruk. En laat proteïnerijk eten nu juist van positieve invloed zijn op beide.

Vetverbranding verhogen?

Je moet het kacheltje brandende houden, anders gaat het langzamer werken, zo hoor je weleens. Voor een optimale stofwisseling zou je om de 2,5 à 3 uur iets moeten eten. Door de vergelijking met de kachel klinkt dit aannemelijk (want gooi je er geen hout op, dan gaat hij uit). Maar is het ook waar? Er is uitvoerig onderzoek naar gedaan en hieruit blijkt dat zesmaal per dag eten geen fysiologische voordelen biedt ten opzichte van drie dagelijkse eetmomenten. Je vetverbranding verhogen met meerdere kleine maaltijden in plaats van drie grote is dus een fabeltje.